Vrouwenrechtenactivisten Yren Rotela en Mariana Sepúlveda uit Paraguay. ©  RR

Schrijfmarathon Amnesty International met livemuziek

Antwerpen -

In de Karel de Grote Hogeschool nabij de Groenplaats plant Amnesty International zaterdag zijn Schrijfmarathon. Muzikanten als Mauro en Roland Van Campenhout komen de briefschrijvers een hart onder de riem steken.

Voor het eerst sinds 2019 komen Amnesty-activisten en sympathisanten zaterdag weer in Antwerpen bijeen om de wereldwijde schrijfactie af te trappen. “Een hele dag lang schrijven ze brieven en kaartjes om mensenrechtenschendingen een halt toe te roepen”, zegt Eva Davidova, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen. “Machthebbers kunnen de miljoenen doelgerichte schrijfacties uit alle hoeken van de wereld niet zomaar naast zich neerleggen.”De Schrijfmarathon staat dit jaar in het teken van tien personen en groepen die elk op hun eigen manier protesteren tegen onrecht.

“Een van de schrijfacties is gewijd aan Nasser Zefzafi uit Marokko. Hij werd in mei 2017 gearresteerd omdat hij een preek in een moskee onderbrak en de imam ervan beschuldigde een spreekbuis van de autoriteiten te zijn. Hij kreeg twintig jaar gevangenisstraf. Tijdens de Schrijfmarathon worden er brieven geschreven naar de Marokkaanse autoriteiten om hem onmiddellijk vrij te laten.”

“Er wordt ook geschreven voor LGBTI+ en vrouwenrechtenactivisten Yren Rotela en Mariana Sepúlveda uit Paraguay. Als transgenders kunnen ze er hun naam niet wettelijk veranderen en kunnen ze geen identiteitspapieren krijgen waarop hun juiste genderidentiteit is vermeld. De staat probeert hen onzichtbaar te maken en demonstraties voor transrechten worden in Paraguay vaak verboden. Mariana komt zaterdag in Antwerpen vertellen over haar mensenrechtenwerk.”

Muzikanten als Mauro, Ikraaan en Roland Van Campenhout komen de briefschrijvers in de KdG Hogeschool aanmoedigen met gratis optredens. Wie last krijgt van ‘schrijfkramp’, kan een gratis handmassage krijgen. Er is ook een bar met drank en hapjes. (id)

Schrijfmarathon Amnesty International, 26/11 van 10 tot 22u, KdG Hogeschool, Nationalestraat 5, Antwerpen. www.amnesty-international.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Jong in Antwerpen