©  Shutterstock

Prepaid-bellers mogen vanaf volgend jaar beltegoed meenemen als ze van operator wisselen

Wie belt met een prepaid telefoonkaart en van operator wil wisselen, kan binnenkort zijn beltegoed meenemen. Dat heeft minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen) bekendgemaakt. De Sutter werkt aan een Koninklijk Besluit dat in 2023 ingaat.

Bron: Belga

Hoeveel mensen exact bellen met een herlaadkaart is moeilijk in te schatten, “toch geeft het aantal telefoonkaarten dat nu gebruikt worden in België een beeld”, zegt De Sutter. In 2018 waren dat er nog ruim 2,8 miljoen. Inmiddels zijn dat er 1,9 miljoen. Die zien op dit moment hun beltegoed in rook opgaan als ze overstappen naar een andere telefoonoperator. Absurd, vindt minister De Sutter, die de regeling wil aanpassen.

Concreet zullen prepaid-bellers vanaf 2023 aan hun oude telecomoperator kunnen vragen om het restbedrag terug te laten storten. Het geld moet ten laatste na vier weken op hun rekening staan. “Daarvoor moeten ze natuurlijk wel eerst hun overstap regelen in de winkel van hun nieuwe telecomoperator en hun oude nummer behouden”, zegt De Sutter.

“Prepaidkaarten kunnen goedkoper zijn als je weinig belt en in deze tijden telt elke euro”, zegt de Groen-minister nog.

Kanttekening: wanneer mensen willen overstappen kunnen telecomoperatoren vijf euro aanrekenen als dat duidelijk in het contract staat dat ze hebben met gebruikers. Volgens telecomregulator BIPT is vijf euro trouwens ook de gemiddelde restwaarde die prepaid-bellers vandaag verliezen als ze overschakelen.

Vastgoed

Jobs in de regio