De komedie Drinken de goden Duvel? speelt zich af in een authentiek decor van Mie Tracteur.  © Elke Lamens

Jubilerend Vertoli schittert eindelijk weer in volkse komedie ‘Drinken de goden Duvel?’

Sint-Lenaarts -

Toneelkring Vertoli verwacht vanaf donderdag ruim 1.300 toeschouwers voor hun voorstelling Drinken de goden Duvel? Het is een jubileumvoorstelling, want Vertoli mag 75 kaarsjes uitblazen. De vijf voorstellingen in OC ’t Centrum zijn uitverkocht.

Eigenlijk was de 75ste verjaardag twee jaar geleden al. De vereniging was helemaal klaar om te schitteren op het podium, maar corona stak daar een stokje voor. Het feest moest tot tweemaal toe uitgesteld worden. Dit jaar kan het wel weer.

Uitstel is duidelijk geen afstel en na de try-out op donderdag spelen de acteurs en actrices vijf keer de volkse komedie ‘Drinken de goden Duvel?’ voor een tot de nok gevulde zaal. Een opsteker voor de jubilerende toneelkring. “Na 75 jaar is Vertoli nog altijd springlevend”, benadrukt voorzitter en regisseur Guy Van Der Smissen. Met zo’n vijftig actieve leden floreert het toneelgezelschap.

Toneelkring Vertoli is na 75 jaar een springlevende vereniging. © Elke Lamens

Van Der Smissen is al 35 jaar regisseur en twintig jaar voorzitter en treedt daarmee in de voetsporen van zijn vader René Van Der Smissen. Die deed hem dat 55 jaar lang voor en was een van de zes oprichters van Vertoli net na de Tweede Wereldoorlog, in het najaar van 1945. De VERenigde TOneel LIefhebbers (Vertoli) gaven het toneelgebeuren in Sint-Lenaarts een nieuw elan.

“Na de oorlog viel er niet veel te beleven en kwamen de mensen massaal naar het toneel kijken. Het werden 75 jaar met ups en downs. Zo kregen we net als vele andere toneelkringen het moeilijk met de komst van de televisie. Maar Vertoli hield vol en overleefde. We hebben al die tijd elk jaar een productie gebracht totdat corona de kop opstak. Het was de eerste keer, twee jaar na elkaar zelfs, dat onze acteurs geen toneel konden spelen. Heel jammer dat dat net in ons jubileumjaar voorviel.”

Maar duidelijk niet getreurd, want alle voorstellingen zijn uitverkocht. “De liefhebbers komen weer massaal naar het toneel. Onze vijftig leden kunnen opnieuw hun hobby beoefenen. We zijn het publiek erg dankbaar”, stelt een tevreden voorzitter vast.

De voorzitter blikt ook dankbaar terug op alle mensen die al jaren helpen om van Vertoli een succes te maken. En de toneelkring zoekt nog volk. “Jonge spelers tussen 16 en 35 jaar, maar ook helpende handen voor decorbouw en technici zijn van harte welkom bij Vertoli.” (ella)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio