Van “te futuristisch” tot “supercool”: dit denken Antwerpenaren over het nieuwe ontwerp voor de Boerentoren

Antwerpen -

“Wij denken groots voor het symbool van de Vlaamse economische kracht en het kloppend hart van Antwerpen”, dat zei Fernand Huts, de baas van Katoen Natie dinsdag toen hij de nieuwe plannen van de Boerentoren uit de doeken deed. Maar het ontwerp van toparchitect Daniel Libeskind valt niet overal in de smaak.

Alexandro Yaramis, Sonia De Bock

LEES OOK. Boerentoren met moderne top en nieuwe boeg: wereldvermaarde architect maakt ontwerp dat Antwerpse skyline grondig verandert

De Boerentoren is een iconisch monument in de Antwerpse skyline. Zelfs mensen van ver buiten Antwerpen kennen de eerste wolkenkrabber van Europa. Dat een gerenommeerde architect de Boerentoren onder handen mag nemen, maakt niet veel uit. De man in de straat is eerder negatief over de nieuwe plannen van Fernand Huts.

Jakke en Surinde vinden dat de Boerentoren een opknapbeurt nodig heeft, maar dat dit ontwerp iets te veel van het goede is. © alya

“Persoonlijk vind ik het niet mooi, maar misschien komt dat omdat ik deze toren zo gewoon ben”, zegt Surinde. “Het nieuwe ontwerp is te futuristisch en past niet in Antwerpen, maar het monument heeft wel een opknapbeurt nodig”, voegt Jakke eraan toe.

“Je moet het natuurlijk in het echt zien, maar voor mij hoeven die forse veranderingen niet. Natuurlijk ben ik van mening dat de Boerentoren opgefrist moet worden, maar niet op deze manier”, zegt Mia Van Meessche. “Aanvankelijk vonden de mensen het Havenhuis ook niet mooi, maar we zijn daar aan gewend geraakt”, vindt Paul van den Berg.

Volgens Paul van den Berg zullen we wel wennen aan het nieuwe ontwerp. Mia Van Meessche: “Voor mij hoeven die forse veranderingen niet.” © alya

Toch zijn er ook mensen die het ontwerp kunnen smaken. “Op de foto vind ik het er supercool uitzien en zelfs veel mooier dan de huidige versie. Ik snap wel dat mensen vinden dat je van oude gebouwen moet afblijven, maar we moeten mee met de tijd. Om dan zo’n gebouw in Antwerpen te zien, dat is wel speciaal”, zegt Noah Poos.

Bekijk ook de reacties van Antwerpenaren in onze video op TikTok:

LEES OOK. Politiek reageert verrast en voorzichtig op plannen van Fernand Huts: “Zorgzaam omspringen met icoon als de Boerentoren”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Boerentoren