© BFM

Beschadigde waterleiding zet plein aan watertoren in Borsbeek blank: verscheidene straten zonder stromend water door lek

Borsbeek -

Door een beschadigde waterleiding aan de Lucien Hendrickxlei in Borsbeek stond dinsdagnamiddag het plein ter hoogte van de Watertoren volledig blank. Drinkwaterbedrijf Pidpa heeft de hoofdleiding moeten afsluiten om het lek te herstellen. Daardoor zitten verscheidene straten in de omgeving al uren zonder stromend water. De gemeente laat weten dat ze een waterpunt zullen oprichten aan het gemeentehuis. “Zo kunnen de getroffen bewoners toch water komen halen om te koken”, zegt burgemeester Dis Van Berckelaer.

nelo

Rond 15u30 is aan de Lucien Hendrickxlei in Borsbeek, vlakbij de watertoren, het hele parkeerterrein onder water gelopen na een lek in de waterleiding. Een kraan heeft tijdens graafwerken de hoofdleiding geraakt, waardoor het water onder een sterke stroming uit de leiding spoot. Door het lek liep de grote watertoren van drinkwaterbedrijf Pidpa volledig leeg. Zo’n 1.000 kubieke meter water, dat is 1 miljoen liter water, kwam zo op straat en in de riolering terecht. Ter vergelijking: een Olympisch zwembad bevat 2 miljoen liter water.

Om het lek te stoppen heeft Pidpa de waterleiding afgesloten, waardoor verschillende straten in de wijde omgeving tijdelijk zonder water zitten. De manschappen van Brandweer Zone Rand zijn ter plaatse om het water weg te pompen. Ook enkele geparkeerde wagens moesten worden verplaatst.

Geen stromend water

Grote delen van de De Robianostraat, Jozef Reusenlei, Schanslaan en Alkerdonkstraat zijn getroffen. De burgemeester van Borsbeek, Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek) laten weten dat er een waterpunt wordt opgericht aan het gemeentehuis. “Een watermobiel van Pidpa is onderweg en zal worden opgesteld aan het gemeentehuis. Zo kunnen de getroffen bewoners toch water komen halen om te koken en voor andere noden”, zegt Van Berckelaer.

Hoe lang de hinder nog zal duren is voorlopig onduidelijk. “Het plein moest eerst watervrij zijn alvorens men het lek kon detecteren. Een herstelbuis om de hoofdleiding te vervangen is onderweg. De werken zullen nog uren duren”, aldus de burgemeester.

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio