Een tafereel dat het personeel al te vaak aantreft bij de inkom van ‘hun’ Braembibliotheek. © rr

Personeel monumentale Braembib is wanhoop nabij: “Onze portiek lijkt wel stortplaats”

Schoten -

Eén van de jongste monumenten van Vlaanderen lijkt te vaak op een vuilnisbelt. Het personeel van de enkele jaren geleden zo mooi gerestaureerde Braembibliotheek slaakt een noodkreet.

Met enkele foto’s op sociale media toonden medewerkers van de bibliotheek dat ze het beu zijn. Telkens moeten ze de troep die ze ’s ochtends aantreffen op het pleintje voor de bib en op de trappen van het portiek opruimen. De beschutte ietwat afgelegen plek is na sluiting van de bib een favoriete verzamelplek voor hangjongeren.

Schepen Walter Brat (N-VA) (links) plaatste vorig jaar nog pizzapunten bij de gewoon straatvuilbakjes voor de Braembib. © JAA

Schepen van Milieu Walter Brat (N-VA) zit verveeld met het aanslepend probleem. Precies een jaar geleden liet hij nog vuilbakken met een speciale brede inwerpmond op deze locatie plaatsen zodat de jongeren er ook hun pizzadozen in kunnen stoppen. Werken die dan niet?

“Deze situatie overstijgt de zwerfvuilproblematiek. Het betreft hangjongeren die geen enkele moeite doen om verantwoord om te gaan met hun afval”, klinkt Brat streng. “Politie, integrale veiligheid en de jeugddienst zijn zich ervan bewust.”

“Wat betreft de pizzavuilbakken: deze blijken toch hun doelstelling te halen. Ze worden goed gebruikt en vormen een ‘passende’ oplossing als alternatief voor de traditionele afvalbakjes. Binnenkort zitten we met de stuurgroep Schoon Schoten-Mooimakers samen om het vuilbakkenplan te bepreken en verdere maatregelen te treffen.”(jaa)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio