De wagen kwam uiteindelijk tegen een pijler van de spoorwegbrug aan Hanswijk de Bercht tot stilstand. De chauffeur raakte lichtgewond.  ©  Sven Van Haezendonck

Man die tegen brugpijler botst na achtervolging blijft aangehouden: “Hij is in paniek weggevlucht voor de politie”

Mechelen, Rijmenam, Muizen -

De raadkamer in Mechelen heeft de aanhouding van een 27-jarige man met een maand verlengd. Hij was vorige week donderdag met zijn auto op de vlucht geslagen voor de politie en wordt verdacht van poging tot doodslag op twee inspecteurs omdat ze moesten wegspringen bij een wegblokkade. Volgens zijn advocate is de man zeer aangedaan van de gebeurtenissen en ging het om een paniekreactie.

Theo Derkinderen

LEES OOK. Politie opent vuur tijdens achtervolging die eindigt met crash: 27-jarige verdacht van poging doodslag na inrijden op agent

Een interventieploeg van politiezone BRT (Begijnendijk-Rotselaar-Tremelo) wou de auto waarin de 27-jarige man zat, controleren aan het Marc Muntenplein in Rotselaar. Dat zag de chauffeur blijkbaar niet zitten en hij sloeg op de vlucht voor de politie. Wat volgde was een dolle achtervolging waarbij ook hoge snelheden werden gehaald.

De twintiger probeerde de politie nog af te schudden door de snelweg op te rijden richting Leuven. In Wilsele nam hij de afrit en zo ging het richting Kessel-Lo, Holsbeek, Rotselaar, Wijgmaal en Herent.

De politie trachtte de man enkele malen klem te rijden. Een keer kwam het zelfs tot een aanrijding met een politievoertuig, maar ondanks alles bleef de man er alles aan doen om de politie af te schudden. Een eerste politieblokkade reed hij voorbij en via onverharde wegen reed de man richting Rijmenam. In Muizen vond de politie het welletjes en stelde een nieuwe blokkade op. Deze keer door twee politiewagens over de rijbaan te zetten. Ook nu slaagde de chauffeur erin om door een opening naast de blokkade te rijden. Twee politiemensen moesten springen voor hun leven. Daarop opende de politie het vuur. Er zou drie keer gevuurd zijn in de richting van de banden van de wagen. Minstens twee kogels troffen raak.

©  Sven Van Haezendonck

Uiteindelijk crashte de man met zijn wagen tegen een pijler van de spoorwegbrug aan Hanswijk de Bercht, vlak bij de Smisstraat, en kon hij worden gearresteerd. De man, die geen vast adres heeft, werd door de onderzoeksrechter aangehouden. Die aanhouding werd dinsdag door de raadkamer bevestigd en verlengd met een maand.

Paniek

“Waarom hij op de vlucht sloeg voor de politie kan ik niet zeggen. Dat maakt deel uit van het onderzoek. Ik kan wel bevestigen dat hij vooral in paniek was en daarom gevlucht is”, reageert zijn advocate Veronique Gysbrechts. “Het ging om een lange achtervolging, dat klopt. Hij heeft gehoord dat de politie op zijn auto heeft geschoten. Daardoor is hij nog meer in paniek geraakt en zo is ook de crash tegen de brugpijler er gekomen.”

Advocate Veronique Gysbrechts. ©  Theo Derkinderen

“Meneer is tot op vandaag zwaar aangedaan door alles. Hij beseft dat hij zwaar in de fout is gegaan en nooit had mogen vluchten. Wel wens ik te benadrukken dat het niet ging om een haatreactie tegen de politie. Het was een paniekreactie die helemaal fout is gelopen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen