Op het BK survivalrun was de Molse 25 minuten sneller dan al haar concurrentes. © RR

Sarah Moeremans (43) is beste Belgische survivalrunner

Mol, Retie -

Sarah Moeremans kroonde zich in Adegem tot Belgisch kampioene survivalrun. De Molse atlete bereikte als enige veterane de finish. Haar eindtijd was zelfs vijfentwintig minuten sneller dan die van alle andere vrouwen, wat haar de nationale titel in de algemene ranking opleverde.

Annelies Frederickx

Sarah Moeremans mag zich een jaar lang Belgisch kampioene survivalrun noemen. De 43-jarige Molse verlengde haar titel, maar dat ging zeker niet zonder slag of stoot. “Als voorbereiding op het BK nam ik twee weken geleden deel aan een wedstrijd in Brugge, waar ik vorig jaar Belgisch kampioene werd. Toen moest ik nog enkele Nederlandse dames laten voorgaan, maar tijdens de voorbereidingswedstrijd kon ik hen deze keer wel verslaan. Zo trok ik met het nodige zelfvertrouwen naar Adegem, waar ik dus mijn tweede Belgische titel op rij behaalde.”

Tijdens een survivalrun ligt de nadruk minder op het lopen, maar meer op het overwinnen van de obstakels. © RR

Dankzij de harde trainingen kon Sarah tijdens de wedstrijd terugvallen op haar goede techniek. © RR

Sarah Moeremans was vorig jaar dus ook al de beste, maar toch werkte ze een heel jaar lang erg hard om nog beter te worden. “Ik ben beginnen trainen bij survivalclub Den Oks in Tessenderlo en ook bij The Field in Retie. Die gespecialiseerde trainingen hebben mij veel sterker gemaakt in het nemen van de obstakels. Ik heb nu een veel betere techniek waarop ik kan terugvallen wanneer het even wat minder gaat tijdens een wedstrijd.”

Twee verschillende disciplines

Die trainingsarbeid wierp al zijn vruchten af. “Ik heb inderdaad al een sterk seizoen achter de rug, want ik werd ook tweede op het Belgisch kampioenschap obstacle run. Survivalrun en obstacle run lijken wel wat op elkaar, maar toch zijn het twee totaal verschillende disciplines. Tijdens een obstacle run ligt de nadruk meer op lange loopstroken en minder op de obstakels. Bij survivalrun is het lopen minder belangrijk, maar wordt er meer gebruikgemaakt van water en natuurlijke hindernissen.”

Steun

Echte kampioenen dragen hun zege vaak op aan iemand. Ook bij Sarah Moeremans is dat niet anders. “Ik ben mijn broer, mijn man en onze zoon enorm dankbaar voor hun steun”, zegt ze. “Ik ben zondag tijdens de wedstrijd heel erg diep gegaan en heb veel kou geleden, maar op die moeilijke momenten hebben zij mij erdoor getrokken. Hun steun was dan ook heel erg belangrijk bij het behalen van de titel.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners