August De Groof. ©  rr

Iedereen die ooit met Gust gezongen heeft, mag aansluiten bij het koor op zijn begrafenis

Halle-Zoersel, Malle -

“De engelenkoren krijgen er een topdirigent en topzanger bij”, schrijft de Sint-Paulusgemeenschap van Westmalle op haar website. August De Groof (82), die als dirigent het stokje hanteerde bij talrijke koren in onze regio, is op 18 november overleden. Iedereen die ooit met Gust samen gezongen heeft, mag zich zaterdag 26 november aansluiten bij het Ad Infinitumkoor tijdens zijn uitvaart in de Sint-Pauluskerk in Westmalle.

Kristin Matthyssen

August De Groof zou volgende maand op tweede kerstdag 83 jaar worden. Hij werd geboren in Boom en woonde in Halle-Zoersel. Gust was aanvankelijk beroepszanger bij de Opera in Antwerpen. Toen dat verhaal stopte, begon hij koren te dirigeren in de brede regio. “Muziek was zijn leven. Het liefste wat vader deed was mensen laten zingen”, vertelt dochter Leen, die nog een zus en twee broers heeft. “Hij had ook heel veel bewondering voor jeugd die met muziek bezig was.”

Zangkoor Fidelitas in Wijnegem, mannenkoor De Netezonen in Lier, het Sint-Maartenkoor in Halle, Canzoenia in Sint-Antonius, Uyt jonsten Versaemt in Schilde, Cantemus Novum in Halle, het Ortolaankoor in Wommelgem, het Ad Infinitumkoor van de Sint-Paulusparochie in Westmalle: het aantal koren dat Gust geleid heeft de voorbije decennia is niet op een hand te tellen.

Canzoenia, een van de koren die Gust dirigeerde.  ©  Jan Vorsselmans

Vorig jaar in augustus werd de dirigent getroffen door een zware hersenbloeding. Hij herstelde wonderwel en nam zijn dirigeerstokje weer even op bij het Ad Infinitumkoor in de Sint-Paulusparochie, maar dat bleek tot zijn spijt te moeilijk. Op 8 juli dit jaar zong hij nog een allerlaatste keer in de Sint-Pauluskerk samen met het begrafeniskoor tijdens de gebedsdienst voor de overleden geliefde priester Bert Taeymans. Een maand later werd Gust opnieuw ziek. Zijn hart wilde niet meer mee en op 18 november overleed hij in ZNA Middelheim.

August De Groof. ©  rr

Gust De Groof gaf iedereen kans om te zingen. Zelfs mensen die van zichzelf vonden dat ze uit de toon zongen, moedigde hij aan om het toch te proberen. Als solist zong hij ook in tal van huwelijksmissen en begrafenissen.

“Uiteraard wordt het een afscheidsdienst vol muziek”, zegt Leen. “Vader had al eens laten vallen welke liederen hij graag in zijn begrafenis zou horen. Het Ad Infinitumkoor, het laatste dat hij gedirigeerd heeft, luistert zaterdag de dienst op.”

Omdat Gust het zeker fijn zou hebben gevonden, mogen mensen die vroeger ooit samen met hem hebben gezongen zich aansluiten bij het koor. De samenkomst tot groeten in de kerk is vanaf 10.30u. Wie zich muzikaal verbonden voelt en wil meezingen met het koor kan ook wat vroeger komen voor het oefenmoment.

August De Groof laat een echtgenote, vier kinderen en zeven kleinkinderen achter. “We hebben allemaal muziekschool gedaan, een instrument gekozen en de liefde en waardering voor muziek van ons vader geërfd”, zegt Leen. “Maar niemand is echt actief koorzanger. Zaterdag zullen we uiteraard wel meezingen.”

De viering zaterdag is om 11u in de kerk aan de Sint-Pauluslaan 2 in Malle, samenkomen kan al vanaf 10.30u.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio