De kleutertjes maakten onder meer kennis met de Mechelse reuzen. © Dirk Vertommen

Ook kleutertjes kunnen ‘Verborgen Parels’ in Hof van Busleyden ontdekken: “Ze zijn heel enthousiast en gefascineerd”

Mechelen -

In het Museum Hof van Busleyden in Mechelen werden dinsdag de allereerste rondleidingen voor kleuters georganiseerd. Door rondleidingen voor dergelijke jonge kinderen aan te bieden, is het museum naar eigen zeggen uniek in Vlaanderen. “Met de reuzen en Opsinjoor leent de nieuwe expo Verborgen Parels zich hier perfect voor”, klinkt het.

Stijn Van de Sande

LEES OOK. Opsinjoorke en andere meesterwerken schitteren in schatkamer vol verborgen parels

Wie denkt dat musea er enkel zijn voor volwassenen, die heeft het mis. In het Museum Hof van Busleyden in Mechelen zijn er voortaan ook aangepaste rondleidingen voor kleuterklasjes. De leerlingen uit de tweede kleuterklas van Vrije Basisschool De Luchtballon kregen de primeur en bezochten dinsdagochtend de nieuwe tentoonstelling Verborgen Parels. Die expo zet Mechelse kunstwerken en meesterwerken uit Mechelse collecties in de kijker.

“Kinderen en jongeren kunst en cultuur laten beleven, maakt een belangrijk deel uit van ons cultuurbeleid en past ook binnen de ambities van Mechelen Kinderstad”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer (Vld-Groen-m+). “Daarom bieden we vanaf nu ook klasbezoeken voor kleuters vanaf de tweede kleuterklas aan. Daarmee zijn we uniek in de museumwereld, want de meeste musea richten zich op kinderen die al wat ouder zijn. Maar jong geleerd is oud gedaan. Daarom willen we hen nu al in contact brengen met kunst.”

De kleutertjes van De Luchtballon op ontdekkingstocht in het Hof van Busleyden. © Dirk Vertommen

Door de aanwezigheid van onder meer de reuzen en Opsinjoor, leent Verborgen Parels zich volgens het museum perfect voor een rondleiding met de allerkleinsten. “De kinderen zijn heel enthousiast, ze vinden het duidelijk heel tof”, zegt juf Silke Bradt. “We hebben ze op voorhand niet al te veel verteld, zodat ze niet echt wisten wat ze konden verwachten. Daardoor zijn de leerlingen extra gefascineerd en verrast bij de verschillende kunstwerken. Het is een heel goed initiatief.”

Meegaan in leefwereld

Een rondleiding geven aan kinderen van een vijftal jaar is wel helemaal anders dan de gidsen gewend zijn. “Gelukkig heb ik veel ervaring, want ik werkte 35 jaar lang in het Speelgoedmuseum”, vertelt Marc Wellens. “Maar we kregen op voorhand ook een opleiding zodat we volledig kunnen meegaan in de leefwereld van de kleuters. Het is opvallend hoe zij voor alles open staan. Dat is bij volwassenen veel minder het geval. Om het leuk te houden, zijn er tijdens de rondleiding ook doe-opdrachten zoals muziek maken of tekenen.”

Gids Marc Wellens vertelt de kindjes over de reuzen. © Dirk Vertommen

Een fantasierijk klasbezoek aan Verborgen Parels reserveren kan nog tot en met 25 juni 2023. Met het initiatief richt het Museum Hof van Busleyden zich op kinderen in het tweede en derde kleuterklasje en leerlingen uit het eerste leerjaar. Een rondleiding duurt ongeveer een uur en kost acht euro per leerling. Om het overzichtelijk te houden, wordt er gewerkt in groepjes van maximaal een twaalftal leerlingen. Alle info over de museumklasjes vind je op de website van het Hof van Busleyden.

LEES OOK. In Mechelse museumcollectie duikt schat op: “Geen kopie, maar wellicht werk uit atelier Jordaens”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen