Een memorabel hoogtepunt in 25 jaar werking van Alegría: een concert in de monumentale Sint-Pauluskerk. © Luc Hommers

Hoogstaande Hohe Messe van Bach geeft jubileum van Alegría extra glans

Antwerpen, Wijnegem -

Muzikaal ensemble Alegría uit Wijnegem sloot zijn feestjaar naar aanleiding van het 25-jarig bestaan zopas feestelijk af met een beklijvende uitvoering van de h-moll Messe van Bach. Zo’n vijfhonderd aanwezigen genoten van het werk van de grootmeester in het historisch kader van de Antwerpse Sint-Pauluskerk.

Het publiek had duidelijk genoten, te merken aan het minutenlang durende applaus en de staande ovatie aan het eind van de avond. De 34 amateur-koorleden, een 24-koppig tellend professioneel barokorkest, solisten Amaryllis Dieltiens, Herlinde Van de Straete, Jan Wouters, Leander Van Gijsegem, en Lieven Termont olv artistiek leider Mannu Wuyts, voerden het publiek twee uur lang mee naar de tijd van Bach, de barok.

Dirigent en artisitek leider Mannu Wuyts met enkele solisten. © Luc Hommers

De h-moll Messe – ook bekend als de Hohe Messe – uitvoeren, is best een huzarenstuk. Vooral in de snellere delen is het een hele uitdaging om alle stemmen perfect in elkaar te laten overvloeien. Maar ook in de meer langzame delen vraagt het zingen een voortdurende focus en concentratie omdat zowel tekst als muziek voortdurend wijzigen. De h-moll Messe zo goed als feilloos brengen, wat Alegría deed, was het resultaat van maandenlang oefenen en herhalen. Koor, solisten en orkest repeteerden slechts twee keer samen, wat dit extra uitdagend maakte.

“Bij de start van het koor in 1997 zong ikzelf al eens twee jaar mee. Na 25 jaar stapte ik in maart van dit jaar terug in het koor”, vertelt Els Verheyen, één van de Alegría-stemmen. “Voor mijzelf was dit dus na 25 jaar het eerste concert met Alegría. Het is duidelijk dat het muzikaal ensemble in die kwarteeuw jaar een grote evolutie doormaakte: zowel wat de prestaties van de koorleden betreft, als de keuze van muzikanten en solisten. Wat we zaterdag brachten, hadden we 25 jaar geleden nooit kunnen doen. En als het van artistiek leider Mannu Wuyts afhangt, gaat het koor nog een hele tijd door en is er absoluut nog potentieel om verder te groeien. We zijn nog lang niet aan ons eindpunt.”

Wie het koor muzikaal ensemble opnieuw aan het werk wil zien, zal geduld moeten oefenen tot het najaar van 2023. (jaa)

© Luc Hommers

© Luc Hommers

© Luc Hommers

© Luc Hommers

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio