De reispas van Lucie Françoise Jamagne, oftewel Marie-Luce, die in 1959 met Peter Townsend huwde. De handtekening lijkt ook meer op een M.L. Jamagne. ©  rr

Beetje bij beetje wordt mysterieuze sluier over echtgenote van Pete Townsend opgelicht

Brasschaat -

Willy Cornelissens, voorzitter van heemkundige kring Breesgata in Brasschaat, heeft nog wat meer informatie gevonden over de mysterieuze Marie-Luce Jamagne, die in 1959 met Peter Townsend huwde. Townsend was de grote, maar wegens een eerdere scheiding ook redelijk onmogelijke liefde van prinses Margaret van Engeland. Deze Belgische societyfiguur die in Brasschaat opgroeide duikt kort op in de nieuwe afleveringen van succesreeks The Crown op Netflix.

LEES OOK. Brasschaatse miljonairsdochter duikt op in ‘The Crown’ op Netflix

Marie-Luce Jamagne, dochter van de Brasschaatse steenrijke tabaksmagnaat Franz Jamagne, sloeg Peter Townsend, held van de RAF en de oude vrijer van prinses Margaret, aan de haak. Townsend zou bevriend zijn geraakt tijdens een jumping in Brussel met haar ouders. Toen Marie-Luce 20 was, in 1959, huwde ze met de twintig jaar oudere Brit. De wereldpers zakte bij de aankondiging van haar verloving toen af naar de ouderlijke villa in Brasschaat.

Het was bizar hoe weinig geweten was/is over Marie-Luce. Ook heemkring Breesgata kende de familie niet. Over tabaksbaron Franz Jamagne was niets bekend. Zelfs de geboortedatum van Marie-Luce was een raadsel, maar er wordt wel algemeen van uitgegaan dat ze in tegenstelling tot haar veel oudere man nog leeft, ergens in Zuid-Frankrijk.

Er is weinig twijfel mogelijk: Marie-Luce (hier met Peter Townsend) en Lucie Françoise (op het paspoort) zijn waarschijnlijk één en dezelfde persoon. ©  rr

Willy Cornelissens raakte ook geïntrigeerd door het opmerkelijk bericht. Er was enkel bekend dat de familie in de wijk Bethanie had gewoond. Willy vond nu aan Mishagen de kleine witte villa terug waar het koppel na zijn huwelijk zes maanden gewoond heeft vooraleer naar Parijs te vertrekken. Dit werd bevestigd door een gebuur.

Cornelissens vond ook een immigratiepaspoort uit 1958 terug van ene Lucie Françoise Jamagne. Vermoedelijk, aan de foto te oordelen, gaat het om dezelfde vrouw. Zij werd op 3 juli 1939 geboren in Wilrijk. Het immigratiepaspoort gaat om Peru en Brazilië. “Mogelijk in het kader van tabaksplantages van haar vader”, denkt Cornelissens. In die periode was zij wel al de vaste assistente van Peter Townsend, die graag verre reizen maakte, en vergezelde ze hem mogelijk tijdens een van zijn trips. Het jaar daarop huwden ze.

Over haar ouders Franz Jamagne en Denise Gillot is bijzonder weinig te vinden. Het kan ook altijd dat Gillot verkeerd gespeld is en Gyot zou moeten zijn, naar de adellijke familie die jarenlang op kasteel Mishagen resideerde en waarnaar de Gyotdreef vernoemd is. In de Sionkloosterlaan, ook vlak bij Mishagen, staat een witte villa die op de ouderlijke woning uit de verlovingsfilmpjes lijkt. (kma)

Vastgoed

Jobs in de regio