Dit is de gele doos die tachtigplussers straks mogen ophalen, maar wel zelf moeten vullen met essentiële informatie.© RR

Gele doos kan leven van thuiswonende tachtigjarige redden

Schilde -

Malle, Schilde, Wijnegem, Zandhoven en Zoersel hebben vierduizend gele dozen besteld die – als de campagne goed loopt – allemaal in de koelkast belanden van evenveel nog thuiswonende tachtigplussers in genoemde gemeenten. De doosjes zijn niet gevuld met boterhammetjes, maar met essentiële informatie die het leven van de bezitters ervan kan redden.

Jan Auman

De overheid stimuleert ouderen om zo lang mogelijk thuis te wonen, al dan niet geholpen door mantelzorgers. “Wanneer je als thuiswonende senior plots in nood verkeert of vermist bent, is het voor de hulpdiensten soms erg moeilijk om alle nodige gegevens en informatie te vinden waarmee ze jou op dat moment op een correcte manier kunnen helpen of opsporen. Maar dat verandert binnenkort met de intrede van onze gele doos als hulpmiddel”, geloven de schepenen Pascale Gielen (N-VA) en Marian Van Alphen (Open Vld) van Schilde.

Samen met hun collega’s uit vier andere gemeenten in de Voorkempen sloegen zij de handen in elkaar voor een preventieproject. “De gele doos is een handige bewaardoos waarin je aan de hand van een aantal fiches alle levensbelangrijke informatie over jezelf bewaart”, aldus Gielen, bevoegd voor Senioren.

De schepenen van betrokken gemeentes konden voorlopig alleen de folders en foto’s tonen van hun levensreddende gele doos. Het ding zelf was nog niet geleverd. © JAA

Koelkast

“Je bewaart de gele doos altijd in de koelkast. In geval van nood weten de gebriefte hulpdiensten dat ze de gele doos altijd daar kunnen vinden. Op die manier winnen ze kostbare tijd. In de gele doos zit standaard een medische fiche, een fiche vermiste persoon en een sticker die je op de binnenkant van je voordeur kleeft. Andere nuttige documenten kun je zelf nog toevoegen: een kopie van je identiteitskaart, je wilsverklaring, telefoonnummers van je contactpersonen …”

Opvallend: de verzamelde schepenen konden hun ‘cadeautje’ niet tonen op de persconferentie die ze zelf organiseerden. “De producent is te laat met de levering”, aldus een ietwat verveelde Katrien Schryvers (CD&V). “Maar vanaf maandag 28 november zouden ze in alle apotheken van onze gemeenten aangekomen moeten zijn. We brengen de doelgroep intussen op de hoogte met een brief, waartegen de tachtigplussers of hun familieleden de gele doos kunnen ophalen, gratis uiteraard. Ze krijgen van hun apotheker meteen een kopie van hun huidige medicatielijst mee.”

Geen voorbode van fusie

Of deze samenwerking op het vlak van gezondheids- en bejaardenzorg misschien de voorbode is van een fusie tussen Malle, Schilde, Wijnegem, Zandhoven en Zoersel tot de gemeente Voorkempen bijvoorbeeld? Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) liet zopas weten dat hij voorstander is van een verplichte samensmelting van de nu volgens hem te kleine gemeenten na 2024.

“Helemaal niet”, ontkende Katrien Schryvers (CD&V), ook Vlaams Parlementslid, met klem. “We kunnen het goed vinden met elkaar, maar samen zouden we ruim boven de 100.000 inwoners uitkomen. Dat is niet alleen al te groot. Ik geloof ook niet in het opleggen van fusies zonder draagkracht. Zoiets moet van onderuit groeien.”

Een standpunt dat ook door de liberale en N-VA-politici aanwezig niet werd tegengesproken.

© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners