Bartel Van Riet (rechts bovenaan) en zijn scoutsbroeders van De Bueken uit Herentals zetten zich in voor De Warmste Avonds, het grote herdenkingsfeest van de betreurde Stijn Avonds. © Marc Helsen

De Warmste Avonds eert superorganisator Stijn op 3 december

“Dit is een feest voor Stijn”

Olen, Herentals -

Familie en vrienden van Stijn Avonds (49 bij zijn overlijden) bleven verweesd achter, toen die op woensdag 26 augustus 2020 uit het leven stapte. Maar duivel-doet-al Stijn, jarenlang de grote bezieler van de Warmste Dag op het marktplein van Olen is verre van vergeten. Hij wordt op zaterdag 3 december herdacht door zijn vele vrienden. Met een ferm feest, of wat had u gedacht? Afspraak vanaf 17u in de lokalen van meisjes-Chiro in de Annemoonstraat 16 in Onze-Lieve-Vrouw-Olen.

Marc Helsen

Er waren weinig dingen die Stijn Avonds niet kon, eenmaal hij er zijn kop naar had staan. Hoefsmid van beroep, blonk hij ook uit als glaskunstenaar en in alle handwerk waar hij zijn tomeloze energie in kwijt kon. Het Boerkesfeest tien maal organiseren in Onze-Lieve-Vrouw-Olen? Stijn Avonds. De Warmste Week in elkaar boksen in Olen-Centrum? Stijn Avonds. Een nieuwe brug leggen over de ­Nete richting de kroeg van zijn maat Bartel van Riet in Grobbendonk? Stijn Avonds. Een glasraam maken voor cafe De Kluis? Stijn Avonds,... Zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan.

Stijn Avonds was hoefsmid van beroep. ©  foto Joren De Weerdt

Laatste benefiet

Zijn inzet voor de Warmste Week in Olen, die hij samen met zijn maatje Bartel Van Riet elk jaar organiseerde ten voordele van Kinderen in Nood in Nepal, de MS-Liga en het Olivia Fund, was zo groot, dat de er geen volgende editie meer mogelijk was, zonder de tomeloze drive van Stijn. Dus werd het een herdenkingsfeest, dat meteen de laatste versie zal zijn van de jarenlange benefiets op het dorpsplein van Olen-Centrum.

“Verleden jaar stak Covid nog stokken in de wielen en moesten we het feest afgelasten, maar dit keer zal het er boenk op zijn”, zegt mede-organisator Jelle Van Den Bosch van de Herentalse scoutsgroep De Bueken.

De Herentalse scouts van De Bueken hebben het evenement De Warmste Avonds gedoopt, als knipoog naar de jarenlange inzet van Stijn tijdens de Warmste Dag in Olen. Ze wijken ervoor uit naar het Chirolokaal van Onze-Lieve-Vrouw-Olen. Jules Van Loven, van drukkerij Zwart op Wit, een oud-scoutsbroeder van Stijn, maakte een mooi logo voor het feest, dat verwijst naar warmte, kampvuren en glasramen, drie dingen waar Stijn top in was.

Niet te evenaren

“Niemand zag zo’n organisatie nog zitten. Stijn zouden we nooit kunnen we evenaren”, zegt Bartel Van Riet. “Maar we kunnen er nog wel eens een lap op geven op een andere manier. Daarom dit herdenkingsfeest. Het is zeker geen kopie van de Warmste Dag. We zoeken ditmaal geen sponsors, het is gewoon een feest voor Stijn. Met veel uitstekende muziekbands, die stuk voor stuk geen moment twijfelden om gratis te komen spelen. Er zijn ook enkele eetstalletjes. Alles voor het goede doel, uiteraard. Maar ook voor Stijn. Ook elke leverancier laat zijn prijskaartje fors zakken, zodat we geld in het bakje krijgen voor de goede doelen.”

Bartel Van Riet en Stijn Avonds in betere tijden voor de Kar van Bartel, waarmee het duo geld inzamelde voor het goede doel. ©  BERT DE DEKEN

Die doelen bestaan uit hulp aan een Nepalees bergdorp via de Jaam Jaam Nepal, de vzw uit Retie waarin de vzw Kinderen in Nood Nepal van de Herentalse oud-scouts van de 8ste Kempen is opgegaan, steun aan het MS-onderzoek, het Kinderkankerfonds en de Zelfmoordlijn.

Lifemuziek

“Het wordt een buitengebeuren met een verlengstuk binnen in de lokalen van de Chiro”,legt Bartel Van Riet uit. “Buiten beginnen we met een paar geweldige livebands op een mobiel podium. Train Bills, Radio Tennessee (een Johnny Cash Tribute, red.) en Discobar Marginal. Het is de bedoeling dat we op zeker moment de muziek even afzetten en allemaal samen een grote toast op Stijn uitbrengen.”

In de loop van De Warmste Avonds zetten de organisatoren de muziek af om met z’n allen een toast uit te brengen op Stijn. ©  BERT DE DEKEN

Nadien spelen dj’s Warme Ronny, Discobaar kan gen Baar, Pelisan en Bex er nog eens het dak af. Bartel: “Nog een tip: kom met de fiets als je kan.”

De toegang is gratis. Aanvang om 17u, einde om 3u.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER DOEN!-tips Kempen