Mevrouw Krmasek vierde haar laatste honderd (gelukkige) dagen als leerkracht op het Sint-Michielscollege in Schoten op de haar geheel eigen wijze. ©  Jan Auman

Leerkracht Brigitte met pruik en gekke bril voor de klas: “Dit zijn ook mijn laatste 100 dagen”

Schoten/Brasschaat -

Tot verrassing van haar collega-leerkrachten en de 860 leerlingen van het Sint-Michielscollege in Schoten verscheen ‘mevrouw Krmasek’ maandag op school met een grijze omapruik op het hoofd en een opvallende flashy bril op de neus. “Ik sta meer dan veertig jaar voor de klas. Op 1 maart ga ik met pensioen, maar om aan te geven dat ik deze job altijd zielsgraag heb gedaan, wilde ik het ingaan van mijn eigen laatste honderd dagen niet onopgemerkt laten voorbijgaan”, aldus de leerkracht Frans én attitudecoach.

De huidige generaties Sint-Michielers zal het wellicht weinig zeggen, maar ons deed Brigitte Krmasek (62) uit Brasschaat op haar eigen Chrysostomos nog het meest denken aan Dame Edna Everage: het typetje waarmee de Australische acteur Barry Humphries eind vorige eeuw op televisie te zien was in talkshows.

De leerlingen van 6 Wiskunde-Wetenschappen en andere jongeren waar Krmasek maandag les aan gaf, wisten niet goed wat hen overkwam toen hun leerkracht in die bijzondere outfit de klas binnenkwam. “We wisten eerst niet zeker of we wel mochten lachen”, vertellen Mey Lien Tse en Roos de Jonge. “Maar snel werd de situatie duidelijk. Wij gaan onze laatste honderd dagen zeker ook ‘zot’ vieren.”

Verkleedkoffer

“Uit de verkleedkoffer van de kleinkinderen gehaald”, vertelt de oorspronkelijk van Limburg afkomstige leerkracht. “Eigenlijk wilde ik bij wijze van symboliek een even opvallende, maar roze bril dragen, maar die vond ik niet meteen. Er wordt zo veel geklaagd door mensen in het onderwijs. Ik heb het leven en mijn beroep altijd positief benaderd. Ik geloof niet dat ik ooit één dag overspannen heb thuis gezeten, nee.”

De strenge attitudecoach Brigitte Krmasek in haar bijzondere gedaante met de leerlingen van 6 Wiskunde Wetenschappen. © Jan Auman

Collega-leerkrachten en de directie bevestigen dat Brigitte Krmasek altijd heel dicht bij haar leerlingen heeft gestaan. Dat is niet evident want ze combineert haar functie van leerkracht Frans ook al zestien jaar lang met de taak van tuchtprefect, nu herdoopt tot ‘attitudecoach’.

“Ik kan best streng zijn en de relaties met sommige leerlingen verlopen niet de hele tijd rimpelloos. Maar ik heb die twee rollen altijd goed gescheiden kunnen houden en ben daarin ook steeds duidelijk geweest. Zonder mijn stem te verheffen, want dat kan ik niet eens.”

“Als leerkracht en zeker als titularis van het zesde jaar geniet ik ervan om één van hen te zijn”, aldus Krmasek over haar andere rol. “Wie mij beter kent, weet dat ik wel eens gek durf te doen en te gepasten tijde graag een glas – liefst roséwijn – meedrink. Op schoolreis in Frankrijk heb ik de verantwoordelijke van het pand waar we met de groep verbleven ooit in een Minnie Mouse-pak - inclusief grote oren - moeten beloven dat we wat stiller zouden zijn.”

Zo ziet Brigitte Krmasek eruit zonder vermomming. © RR

Onderwijsambassadrice

Mevrouw Krmasek was maandag dus niet toe aan haar eerste verkleedpartijtje in schoolverband. “Ook als leerkracht heb ik altijd genoten van de studentikoze viering van de laatste honderd schooldagen. De avond ervoor ging ik op samen met de leerlingen op pad om te feesten. Vooraf en de dag erna werkte ik actief mee aan het ludieke themafeest.”

Brigitte Krmasek omringd door het directieteam bestaande uit  Johan Schelfaut, Wouter De Smedt en Karin Wuyts. © Jan Auman

Positieve energie

Directeur Karin Wuyts werd zelf ook verrast door de zet van haar attitudecoach. De verkleedpartij van de leerkracht die koste wat kost haar eigen Chrysostomos wilde vieren, is een primeur voor het college. Wuyts: “De sfeer rond het onderwijs is toch zo negatief. Als ik collega Brigitte dan vandaag bezig zie en de reacties op haar ‘optreden’. Of ik hoor de mooie nostalgische verhalen van de meer dan driehonderd aanwezigen op onze oud-leerlingenreünie vorige vrijdag. Of de warme sfeer op onze Familiedag met ouders van de huidige leerlingen op zaterdag, dan krijg ik vanzelf opnieuw energie om er vol voor te gaan.

Het typetje van de attitudecoach en vakleerkracht Frans zorgde maandag voor afleiding bij de leelringen in de klassen. © Jan Auman

© Jan Auman

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners