Rotary Waasmunster-Durmeland verdeelde 14.000 euro aan vijf sociale initiatieven in de regio Waas-Dender. © jvdv

Plankenkoorts laat kinderen met moeilijke achtergrond kennismaken met kunst en valt daarvoor in de prijzen

Dendermonde/Hamme/Sint-Niklaas/Waasmunster/Zele -

Rotary Waasmunster-Durmeland heeft vijf Stille Sterren uitgereikt aan initiatieven uit het Waasland en de Denderstreek die zich inzetten voor innovatieve sociale projecten. Plankenkoorts uit Hamme kreeg de grote ster en een cheque van 4.000 euro voor haar kunstproject, gericht naar kansarme jongeren.

Jan Van de Velde

“We ontvingen na onze oproep maar liefst vijftien kandidaturen en daar zijn we enorm blij mee”, zegt clubvoorzitter Stefan De Cuyper uit Zele. “Daaruit selecteerden wij vijf genomineerden, die door een externe jury zijn beoordeeld. We vinden het belangrijk om alle vijf de projecten een financiële ondersteuning te geven.”

Procureur Bart Van den Branden van het parket Oost-Vlaanderen en Freddy Huylenbroeck uit Hamme zagen hun initiatief Plankenkoorts bekroond met de eerste prijs. “We vonden een vijftiental lokale kunstenaars die kinderen met een moeilijke achtergrond in hun atelier willen laten kennismaken met tal van artistieke belevingen en activiteiten”, zeggen Bart en Freddy. “We bundelen de realisaties van de jongeren in boekvorm en stellen de creaties volgende maand voor in het parketgebouw van Dendermonde en in januari in het Hamse cultureel centrum. Volgend jaar openen we een wandel- en fietsroute tussen Dendermonde en Hamme met onderweg een evocatie van de jongerenkunst. Plankenkoorts wil de ontdekte artistieke talenten verder ondersteunen via een peter- of meterschap en verdere individuele begeleiding.”

Voedselbedeling en huiswerkbegeleiding

Twee projecten uit Zele kregen eveneens een Stille Ster en een cheque van 2.000 euro. De Schooltas staat onder andere in voor huiswerkbegeleiding, leren fietsen, een Techacademie en kennismaken met beroepen van de toekomst voor uiteenlopende leeftijdsgroepen met diverse achtergrond. Ook het Zeelse Noodwinkeltje viel in de prijzen, niet alleen voor de voedselbedeling, maar ook voor het project rond lege brooddozen op school. Springplank uit Sint-Niklaas organiseert uitstappen, workshops en initiatieven om de digitale kloof te verkleinen. Tenslotte kreeg ook de Wase vereniging Companjon een Stille Ster voor de initiatieven voor mensen met jongdementie en hun mantelzorgers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners