Abdalkader ontvluchtte Syrië en toont nu zijn schilderijen tijdens ExPodus in het Hofke. © RR

ExPodus: 31 kunstenaars met een vluchtverhaal exposeren in Hofke van Chantraine

Oud-Turnhout -

Niemand ontvlucht zijn of haar thuisland voor het plezier. De verhalen achter de vluchtelingen ontdekken bezoekers van het Hofke van Chantraine via kunst. De tentoonstelling ExPodus loopt nog tot en met 18 december.

Met ExPodus wil het Hofke van Chantraine een platform bieden aan artistieke nieuwkomers uit de meest diverse landen en streken om hun verhaal te brengen. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze hun thuisland hebben verlaten om hier een nieuw leven op te bouwen, tijdelijk of definitief.

“Middenin mijn leven ben ik mijn moederland ontvlucht”, omschrijft Abdalkader Abdalwahed uit Syrië het. “Dat geeft een interne verwarring. Verlies van identiteit en zekerheid, een enorm verlies van dierbaren, een gebrek aan houvast. Ik ben mijn ziel kwijt. Ik probeer door mijn kunst mijn littekens te helen en het verleden te begrijpen, door de realiteit en mezelf te begrijpen, me ermee te verzoenen. Al valt dit heel zwaar.”

Via ExPodus krijgen de bezoekers de kans om via kunstwerken die ze ‘in normale omstandigheden’ waarschijnlijk nooit te zien hadden gekregen de verhalen te ontdekken die tot een beter begrip van de gedwongen vlucht leiden. De deelnemende kunstenaars komen uit onder meer Eritrea, Oekraïne en Servië. Daarnaast maakten anderstalige jongeren van het Hivset en de Talentenschool uit Turnhout een beklijvende installatie over hun ervaringen. (woad)

www.hofkevanchantraine.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners