De schermutseling speelde zich af op het terras van een van de horecazaken op de Mechelse Vismarkt. © Joris Herregods

Medewerker café staat terecht omdat hij advocaat tegen de grond werkt: “Zo zwaar toegetakeld dat ik eruitzag als een monster”

Mechelen -

Een 28-jarige gewezen verantwoordelijke van een horecazaak op de Mechelse Vismarkt stond maandag voor de correctionele rechtbank omdat hij een klant zwaar had toegetakeld. Die klant was een advocaat. “Wat de man heeft gedaan is totaal onaanvaardbaar. Ik ben door de slagen zelfs het bewustzijn verloren”, zei hij. De manager reageerde dan weer dat de klant in kwestie stomdronken en agressief was.

Theo Derkinderen

Eind juni 2021 ging een advocaat, verbonden aan een van de grootste advocatenkantoren van ons land, een avondje stappen in Mechelen en belandde in een horecazaak op de Vismarkt. De man werd, toen de zaak ging sluiten, evenwel aangepakt door een medewerker van de zaak. “Het slachtoffer kreeg enkele klappen en viel bewusteloos op de grond. Hij had onder meer een hoofdwonde”, zei de openbare aanklager. “De man die de klappen had uitgedeeld, zei eerst nog dat het slachtoffer gestruikeld was. Maar dat werd tegengesproken door de dokter. Die zag verwondingen die onmogelijk van een val afkomstig konden zijn. Daarnaast was er ook een getuige die een vuistslag had zien toebrengen en dat volledig buiten proportioneel vond. En we beschikken over camerabeelden.”

Opvallend was dat de beklaagde eerder dat jaar al voor gelijkaardige feiten was veroordeeld. Hij had toen opschorting van straf gekregen, maar moest zich wel voor zijn agressieprobleem laten behandelen. Het Openbaar Ministerie vorderde een jaar cel en een boete van 1.200 euro, eventueel opnieuw gekoppeld aan voorwaarden.

Knock-out

De advocaat stelde zich maandag burgerlijke partij. “We stellen vast dat de beklaagde zowat alles heeft gedaan om zijn verantwoordelijkheid te ontlopen”, reageerde advocate Sophia Robillard namens het slachtoffer. “Mijn cliënt had een beetje gedronken. Maar hij is heel zwaar aangepakt. De man heeft hem knock-out willen slaan. Dit gedrag is totaal onaanvaardbaar. De beklaagde is een gevaarlijk persoon.”

Ook het slachtoffer zelf nam het woord. “Ik ging regelmatig op stap en organiseerde vroeger ook regelmatig een evenement. Nooit heb ik problemen gehad met mensen. Hoe meneer mij heeft aangepakt is allesbehalve normaal. Ik ben zwaar toegetakeld en zag er na de feiten als een monster uit. Als meneer vond dat er een probleem was, dan had hij de politie moeten bellen”, zei hij.

Stomdronken

Beklaagde G.M. gaf toe dat hij een slag had uitgedeeld, maar nuanceerde de feiten wel enigszins. “Het slachtoffer zegt dat hij zich niets meer herinnert. Wel, dat kwam niet door die klap. Meneer was stomdronken. Mijn cliënt zag hem whisky, rum en shotjes drinken”, zei advocaat Dieter Van Hemelryck. “De problemen zijn ontstaan toen het laatste rondje in het café was gegeven en aan iedereen werd gevraagd om de zaak te verlaten. Het slachtoffer stelde zich agressief op en een getuige zegt dat hij mijn cliënt wou slagen of zelfs een kopstoot wou uitdelen. Daarop heeft de man gereageerd en heeft hij een slag uitgedeeld waarbij meneer ten val is gekomen. Maar dat gebeurde pas nadat mijn cliënt alles had geprobeerd om meneer uit de zaak en van het terras te krijgen.”

De verdediging vroeg om een probatie-opschorting of autonome probatiestraf op te leggen. De rechter heeft het dossier nu in beraad genomen en velt een vonnis op 19 december.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen