© ATV

Jarne uit Broechem en Hayley uit Sint-Job bezorgen PIVA goud met chocolade sierstuk

Antwerpen, Broechem, Sint-Job -

Jarne Heivers uit Broechem en Hayley Van de Wouwer uit Sint-Job, leerlingen van het 7de specialisatiejaar ‘Banketbakkerij en Chocoladebewerking’ aan het PIVA, hebben tijdens de Chocolate Student Challenge goud behaald met hun sierstuk Cacao Industrial.

Kristin Matthyssen

De Chocolate Student Challenge werd dit jaar georganiseerd in l’Institut Emile Gryzon in Anderlecht.

Cacao Industrial, het winnend sierstuk. ©  rr

Voorheen stond de wedstrijd bekend onder de naam Concours Jacques Saey, een organisatie van chocoladebedrijven met de steun van Choprabisco, Alimento, Belcolade en Vergers Boiron. Juryvoorzitter was Alexandre Bourdeaux. Togo Matsuda (Belgische selectie voor World Chocolate Masters), Yasushi Sasaki en Daniel Stallaert waren enkele van de gerenommeerde chocolatiers in de jury.

Jarne en Hayley hadden acht uur de tijd om samen een chocolade sierstuk te creëren, naast pralines en gebak op basis van soezendeeg. De wedstrijd was een teamprestatie: Hayley maakte de soes, Jarne de crumble voor de soes, Hayley de vulling, enzovoort. Na een goeie voorbereiding op school onder begeleiding van praktijkleerkrachten Jurgen Baert en Kristof De Vocht waren ze duidelijk perfect op elkaar ingespeeld.

Twaalf kilo chocola

Jarne houdt wel van wat competitie en had slechts enkele bezorgdheden. “Het chocolade sierstuk is de etalage. Het gaat om zo’n twaalf kilo chocolade. Het moet stevig zijn en vooral ook recht om de pralines en soezen mooi te presenteren. De uitdaging was vooral de andere omgeving, een werkruimte die we niet kennen.”

Hayley Van de Wouwer verbaasde zich over het vlotte verloop. “Ons gebak en de pralines waren ruim op voorhand klaar. Het sierstuk bezorgde ons nog stresserende momenten omdat er last minute elementen waren afgebroken maar uiteindelijk hadden we nog twee minuten over. We zijn supertrots op elkaar en dankbaar voor de steun van onze leerkrachten.”

Belgian Chocolate Master en praktijkleerkracht Jurgen Baert zijn fier. “Leerlingen zien groeien tijdens hun schoolcarrière en dan in het 7de zien afsluiten met een overwinning in een scholenwedstrijd is de kers op de taart.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV