Maria Struyven en Gust Joosen (rechts achteraan) van vzw Groot Brecht met een Hart hadden een cheque van 1.500 euro mee voor de Jobtuin. © Elke Lamens

Benefietacties Groot Brecht met een Hart leveren nieuwe grasmaaier en tuinbank op voor inclusieve Jobtuin

Sint-Job -

Met een nieuwe grasmaaier, kruiwagen, snoeischaar en picknickbank is de werking van de Jobtuin in Sint-Job alweer versterkt. De middelen kregen oprichters KWB Sint-Job, O.C. Clara Fey en De Schakel van de vzw Groot Brecht met een Hart. Die organiseerde verschillende benefietacties om ruim tien goede doelen in de gemeente te steunen.

De Jobtuin is een van de sociale goede doelen waaraan de vzw Groot Brecht met een Hart een deel van de benefietopbrengsten wilde besteden. Op een werkdag in de samentuin op de terreinen van O.C. Clara Fey in Sint-Job overhandigden trekkers Gust Joosen en Maria Struyven een cheque van 1.500 euro.

Op zaterdag 17 juni 2016 is de Jobtuin officieel geopend. Het kwam er met projectsubsidies van de Vlaamse gemeenschap om volkstuinen in te richten. “We zijn met verschillende partijen gaan samenzitten en zijn zo tot het project: Jobtuin gekomen”, weet Magda Hoofmans van O.C. Clara Fey. Zij staat mee in voor het werven van fondsen.

“In het voorjaar van 2016 zijn we gestart met de aanleg van de basisinfrastructuur. De jaren daarna werkten we daar steeds verder aan en breidden de werking uit. Zowel KWB St.Job, welzijnsschakel De Schakel als O.C. Clara Fey, de drie hoofdpartners, investeerden vanuit hun eigen organisatie middelen om de Jobtuin te realiseren.”

Toenmalig minister Joke Schauvlieghe en gedeputeerde Peter Bellens kwamen op 17 juni 2016 de Jobtuin officieel openen. © Elke Lamens

Cheque

De afgelopen jaren is er steeds verder geïnvesteerd in de omheining, grondverbetering, bestrating, nutsvoorzieningen en een atelier. Maar de werking van de Jobtuin vraagt steeds nieuwe investeringen, aanpassingen, vernieuwingen en onderhoud. Om onze werking kwalitatief verder te kunnen zetten zijn er extra financiële middelen nodig. Daarom deden wij een aanvraag voor financiële steun vanuit ‘Groot Brecht met een hart’. Waarop wij gelukkig een positief antwoord hebben gekregen en 1.500 euro mochten besteden.”

Hiervan kocht de organisatie van de Jobtuin een grasmaaier, extra kruiwagen van 160 liter , een gieter, emmer, tuinafvalzak en snoeischaar. Daarnaast was er nog voldoende budget om materiaal aan te kopen waarmee het personeel van O.C. Clara Fey een houten tuinbank/picknickbank heeft gemaakt.

“De chequeoverhandiging op een gezamenlijke werkdag was een heel aangename ontmoeting en kennismaking met alle betrokken partijen”, meent Magda Hoofmans.

Heel wat nieuw werkmateriaal voor de Jobtuin. © Elke Lamens

Inclusie

De hoofdpartners van de Jobtuin ontwikkelden de visie, maar betrekken intussen verschillende andere partners met specifieke vaardigheden in het project. Allemaal met één doel: een volkstuin ontwikkelen die beantwoordt aan volgende specifieke karakteristieken: Samentuin Inclusief duurzaam bewegingsuitbouw. De Jobtuin is duidelijk een verhaal van inclusie. “Onze Jobtuin is uniek door de zeer expliciete samenstelling van personen met een beperking, personen in armoede en buurtbewoners. Deze sociale mix was het vertrekpunt van onze organisatie.”

 (Elke Lamens)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio