© ATV

Nieuw politiekantoor opent op Bredabaan in Merksem: “Het kloppend hart van de politiewerking in de regio Noord”

Op de Bredabaan in Merksem is maandag het nieuwe regiokantoor van de politiezone Antwerpen geopend. Op een steenworp van het oude kantoor nemen 55 politiemensen hun intrek in een gloednieuw gebouw.

Sam Reyntjens

Het nieuwe politiekantoor op de Bredabaan is er voor zowat de hele regio Noord (Merksem, Luchtbal, Ekeren, Bezali). In Berendrecht en Ekeren blijven wel nog twee wijkkantoren voor de plaatselijke wijkteams open. “Alle andere mensen van de regio Noord, ook het burgerpersoneel, zijn ondertussen verhuisd naar het regiokantoor op de Bredabaan”, vertelt commissaris Peter Le Jeune. Het gaat om 55 mensen, onder meer van het wijkteam Merksem-Luchtbal, het wijkondersteuningsteam en het verkeersondersteuningsteam.

©  Jan Van der Perre

Het gebouw is opgetrokken in de stijl die de politiezone Antwerpen ook gebruikt in het Mastergebouw dat volgend jaar zal openen en die ook al terug te zien was in het nieuwe wijkkantoor op Linkeroever. “Ook hier hebben we een bijna-energieneutraal kantoor gebouwd”, zegt Steven Decloedt van AG Vespa, het vastgoedbedrijf van de stad. “Er zijn boorgaten in de grond om in de zomer koelte en in de winter warmte op te zoeken, er is een zonneboiler en er liggen zonnepanelen.”

Burgers kunnen in het kantoor op afspraak terecht om aangiftes te doen of klachten in te dienen. In de kelder zijn ook twee cellen en een lokaal voor vertrouwelijk overleg tussen advocaten en hun cliënten. Door de burelen rond een (nog af te werken) binnentuin te bouwen komt er veel licht binnen wat voor een comfortabele werkomgeving moet zorgen.

©  Jan Van der Perre

Kloppend hart

“Toen ik tien jaar geleden als burgemeester begon was ik geschokt door de staat van de gebouwen”, legde burgemeester Bart De Wever (N-VA) uit. “Besparen op steen is gemakkelijk want stenen betogen niet.” Sindsdien is de Antwerpse politie stelselmatig nieuwe wijk- en regiokantoren aan het openen en afscheid aan het nemen van de verouderde gebouwen. De vernieuwing in Merksem had wel heel wat voeten in de aarde. Al in 2011, nog onder het vorige stadsbestuur, werd het pand aangekocht. Uiteindelijk heeft het dus elf jaar geduurd voor de politie er haar intrek kon nemen.

©  Jan Van der Perre

“Het vroegere kantoor in de Borrewaterstraat (opgeleverd in 1968, red.) voldeed niet meer aan de eisen van vandaag”, aldus korpschef Serge Muyters. “Dit nieuwe kantoor moet het kloppend hart van de politiewerking in de regio Noord worden.”

In 2023 zal het Mastergebouw aan Post X in Berchem normaal gesproken de deuren openen en kunnen de huidige hoofdkantoren op de Noorderlaan en de Oudaan sluiten. In de Lange Gasthuisstraat wordt ondertussen een kantoor gebouwd voor de wijkwerking van de regio West (binnenstad) en recent raakte ook bekend dat het oude kantoor van de regio Centrum op de Quinten Matsijslei naar een nieuw pand in de Vestingstraat zal verhuizen.

LEES OOK. Politie verhuist van Stadspark naar Vestingstraat en onderzoekt sluiting Berchemse wijkkantoren

Districtsburgemeesters Carl Geeraerts (Bezali, N-VA), Koen Palinckx (Ekeren,, N-VA), korpschef Serge Muyters, burgemeester De Wever en Merksems districtsburgemeester Luc Bungeneers (N-VA). ©  Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV