Niels Vandeputte pakte zaterdag in het zand van Merksplas een knappe zesde plaats. © mpics

Niels Vandeputte rijdt sterk in Merksplas (6de), maar kent mindere dag in Overijse (15de): “Ik had geen superbenen”

Niels Vandeputte kende een weekend met twee gezichten. Zaterdag in Merksplas mocht zijn prestatie best gezien zijn, zondag was het op een lastig parcours in Overijse een pak minder. Toon Vandebosch op zijn beurt geraakte twee dagen op een rij niet in de spits. Hij gaat trainen in Mallorca de komende dagen.

KAREL LEMMENS

Zaterdag in Merksplas reed Niels Vandeputte in de eerste ronde samen voorop met de latere winnaar Laurens Sweeck. “Mijn start daar was inderdaad erg goed”, gaf de renner van Alpecin-Deceuninck graag toe. “Alleen moet ik bekennen dat mijn benen niet honderd procent waren. Ik kon Sweeck in de tweede ronde niet meer volgen, waarna ik in een groepje van vier terecht kwam, met onder meer Iserbyt en Vanthourenhout. In dat groepje hing ik altijd achteraan, in derde of vierde positie. In het bos verlies je zo tijd, omdat jongens voor jou soms even haperen en je zelf seconden verliest. Daardoor moest ik uiteindelijk lossen. Ik heb vanaf dan wel geprobeerd om mijn tempo zo hoog mogelijk te houden. Ik heb het geluk gehad dat ik een paar ronden voor het einde een tijdlang in het wiel van de Spanjaard Orts kon rijden, waardoor ik even kon bekomen. In de slotronde bleef Pidcock, die net voor mij reed, even steken in het zand. Ik passeerde hem en bij het uitrijden van de zandstrook heb ik nog een minuut lang alles gegeven, tot aan de meet. Het was misschien de enige keer dat ik de wereldkampioen dit jaar kan voorblijven en die kans wou ik niet zomaar laten liggen. Ik denk dat ik mag zeggen dat ik met de benen die ik in Merksplas had, het maximum er heb uitgehaald.”

Zondag in Overijse verging het de renner uit Brecht minder. “De start op zich was nog te doen, maar op die eerste trap verloor ik meteen een aantal plaatsen. Mijn benen liepen ook snel vol op de passages bergop, waardoor ik de afdaling vooral moest aanwenden om te recupereren. Met een vijftiende plaats kan ik uiteraard niet echt tevreden zijn. Laat me besluiten dat het een weekend was zonder superbenen. Hopelijk beschik ik volgende week over betere benen.”

Vandebosch op stage naar Spanje

Toon Vandebosch kende zowel zaterdag als zondag een slechte start. “Voor zondag kan ik nog een excuus inroepen, omdat ik met mijn spikeschoen kwam vast te zitten in mijn pedaal”, vertelt de renner uit Malle. “Op een bepaald moment reed ik op een twintigste plek rond en ik eindigde nog als twaalfde. Dan mag ik niet mopperen. Zaterdag was mijn start slecht omdat ik gewoonweg niet goed genoeg was.”

Vanochtend vloog Vandebosch nog naar Mallorca. “Om er samen met Laurens Sweeck tot en met vrijdag te trainen. Komend weekend laat ik Kortrijk aan mij voorbij gaan en rijd ik enkel de wereldbekerwedstrijd in Hulst.“

Vastgoed

Jobs in de regio