© TVO

Wat u moet onthouden van de Gentse Zesdaagse: Adieu aan de keizer, maar de volgelingen staan klaar

Het honderdjarige bestaan van de Gentse Zesdaagse stond voor een groot deel in het teken van het afscheid van Iljo Keisse. Hij werd derde en zag dat de opvolging verzekerd is. In eerste instantie met het winnende duo Robbe Ghys-Lindsay De Vylder. En nogmaals werd duidelijk dat het Kuipke uniek is in zijn soort. Zesdaagsen sneuvelen, maar in Gent blijft het een groot succes.

Werner Bourlez

©  BELGA

De laatste keer Iljo Keisse: “Blij dat ik die pijn nooit meer zal voelen”

Hij ging proberen niet te bleiten, en dat is hem aardig gelukt. “Als je kapot bent, gaat het beter”, reageerde Iljo Keisse. De keizer van het Kuipke won geen achtste keer, daarvoor was de tegenstand te sterk. “Het is dubbel natuurlijk, want het is nu echt wel gedaan. Maar ik heb enorm genoten, wat een week. Dertig jaar geleden zat ik achter de balustrade te dromen om ooit zelf op deze piste te schitteren. Toen ik een eerste keer won in 2005 ging een droom in vervulling. Er waren jaren dat de druk niet te harden was, maar telkens was het publiek fantastisch. Die Iljoo’s bezorgen mij steeds kippenvel. Ik had vrijdag een moeilijk moment, maar de fans sleurden mij erdoor. Zo afscheid kunnen nemen, dat maakt mij heel trots.”

Een achtste winst had de kers op de taart gezet. “Ik moet eerlijk zijn, die jongere gasten zijn explosiever. Al deed het deugd om in de laatste ploegkoers een doublette (dubbele winstronde, red.) te nemen. Ik ben helemaal leeg, maar tegen donderdag sta ik er weer. Dat afscheidsevenement zal vooral show zijn en een groot feest. Dat wereldtoppers als Filippo Ganna naar Gent afzakken, maakt mij trots. Maar ik ben toch blij dat het gedaan is, dat ik die pijn in de benen in de toekomst niet meer moet voelen. Volgend jaar zit ik in de tribune met een grote glimlach. Het is mooi geweest en als ploegleider wacht mij nu een mooie uitdaging.”

©  BELGA

Lindsay De Vylder treedt uit schaduw: “Mentaal een groet stap gezet”

Na een ferme strijd met het duo Yoeri Havik-Fabio Van den Bossche pakten Robbe Ghys en Lindsay De Vylder de zege in deze feesteditie. Voor Ghys een derde zege op rij, voor De Vylder is het de eerste. Op zijn 27ste treedt hij eindelijk wat uit de schaduw. Een laatbloeier die nu eindelijk in zichzelf gelooft. “Mentaal heb ik grote stappen gemaakt, ik weet dat ik het kan”, aldus de renner van Sport Vlaanderen-Baloise. “Dat ik op het WK brons pakte in de ploegkoers (met Fabio Van den Bossche, red) gaf mij een boost. Ik stond eindelijk aan de start met vertrouwen, de jaren ervoor was er altijd wel iets.”

Ook bondscoach Kenny De Ketele stelde een metamorfose vast. “Vroeger trainde hij te hard waardoor het op wedstrijden vaak misliep. Maar je mag ook niet van iedere jongere verwachten dat hij er meteen staat. Hij is een laatbloeier waar we nog veel plezier aan zullen beleven.”

Voor Robbe Ghys was het zijn derde zege op rij in Gent. “Ik voelde een grote druk”, vertelde de naar Brakel uitgeweken Limburger. “Ik wou bewijzen dat ik het ook zonder Kenny De Ketele kan. Komt daarbij dat ik het WK moest missen door een knieblessure. Ik wou tonen dat ik er ook nog ben. En vooral: bewijzen dat het beste duo wint in Gent, dat het niet allemaal op voorhand is afgesproken.”

©  David Van Hecke

De magie van het Kuipke, ook voor vrouwen: “Middenplein is magisch”

Nog twee zesdaagsen blijven er tegenwoordig over: Gent en Rotterdam (6-11 december). En een Driedaagse in Kopenhagen, vorige week gereden. Waar is de tijd dat er iedere winter elke week wel ergens op de piste werd gereden? Dat Gent overblijft is geen verrassing. “Iedere renner met een hart voor de piste wil in het Kuipke rijden”, zegt Ethan Hayter. De Brit van Ineos en zijn ploegmaat Fred Wright werden in het slotweekend ook aangemoedigd door tweehonderd fans van hun jeugdclub uit Londen. “Ze zouden ook aanwezig zijn moesten Fred en Ik hier niet rijden, ze komen elk jaar. Dat zegt alles.”

Nog voor de start dinsdag waren alle tickets de deur uit. “Al dat volk op het middenplein, dat is magisch”, zegt Hayter, wereldkampioen omnium en ploegenachtervolging. ”De sfeer kan je niet omschrijven. Ik zou hier ieder jaar willen komen. Jammer dat er zo weinig zesdaagsen overblijven. Zoals Wout van Aert in de winter aan veldrijden doet, wil ik op de piste rijden. De combinatie is perfect.”

Ook de vrouwen kregen hun gloriemoment tijdens de Gentse Zesdaagse. Over twee dagen werden vier disciplines afgewerkt. Niet als voorprogramma, maar tussen de mannen. Lotte Kopecky won twee puntenkoersen en de afvalling. “Fantastisch dat we hier ook mogen rijden, we hebben trouwens bewezen dat het niveau bij de vrouwen ook op de piste is gestegen. Toen het publiek mijn naam scandeerde, was dat een fameus kippenvelmoment.”

Vastgoed

Jobs in de regio