Jan Bakelants (archief): “Tussen fietsen op de weg en in het veld zijn veel verschillen.” © Karel Hemerijckx

Jan Bakelants is opvallende aanwezige in Merksplas: “Fijn om een cross zo te beleven”

Wat de toekomst Jan Bakelants ook brengt, hij zal zeker op zijn pootjes terechtkomen. De Kempenaar was te gast in Merksplas en toonde een zeer uitgebreide en grondige algemene kennis van een breed gamma aan onderwerpen.

Lieven Verheyen

“Samen met Quinten Hermans was ik hier uitgenodigd in het door Jan Tormans georganiseerde VIP-gebeuren”, geeft Bakelants duiding bij zijn aanwezigheid. “De cross op deze manier beleven, was zeer fijn. Omdat het de eerste echte koude dag was, kon ik mezelf bovendien ook regelmatig verwarmen.” (lacht)

De wegrenner kijkt met veel respect naar zijn collega’s in het veld. “Tussen fietsen op de weg en in het veld zijn veel verschillen. Men zegt weleens dat je het kan vergelijken met tijdrijden. Maar dan nog, er komt veel meer bij kijken. De techniek, de fiets, alles is anders. Ik beschouw het gewoon als een discipline op zich. Eigenlijk is de enige echte gelijkenis dat het beiden op een fiets met twee wielen gebeurd. Je moet er echt wel van jongs af aan mee beginnen. De techniek krijg je op latere leeftijd niet meer onder de knie, denk ik persoonlijk. De laatste jaren lijken de lijnen wel wat vervaagd, door de resultaten van de superkampioenen die in beide disciplines uitblinken. En dat sommige crossers doelbewust de keuze maken om in het veld te blijven, vind ik logisch. Dat zorgt toch voor spanning in de races. Met Sweeck, Iserbyt en Pidcock hebben de toeschouwers vandaag een mooie wedstrijd gezien. Ondanks dat er weinig verschuivingen waren in de kop van de wedstrijd, lag het toch best dicht bij elkaar.”

De 36-jarige inwoner uit Vorselaar heeft zelf geen crosservaring. “Op uitzondering van een cross in de Beker van België heb ik nooit deelgenomen aan een veldrit. Ik stam niet uit een koersfamilie en moest op eigen wijze mijn weg vinden in de wielerwereld. Tactiek in de cross is totaal niet te vergelijken met de tactiek op de weg. En voor die van de cross was ik te traag weg om te snappen hoe het in elkaar zat.” (lacht)

Opvolging

In aanloop van het PK in Vorselaar nam een van de kinderen van Bakelants deel aan de jeugdinitiatie. Toch moeten we nog niet direct denken aan opvolging binnen het gezin. “Julia wou het graag meemaken. Maar na drie rondjes hield ze het al voor bekeken. Niet erg. Je moet een kind verschillende sporten laten beleven. Dan kan het ondervinden wat hem of haar het beste ligt. Wat wel opviel: er namen toch best veel kinderen deel.”

Vastgoed

Jobs in de regio