© ATV

922 Artskes verzamelen in Handelsbeurs voor fotoshoot van de eeuw

Antwerpen -

Het was zondag een drukte van jewelste in de prachtig gerenoveerde Handelsbeurs. Niet minder dan 922 leden van de stamboom Arts – ze noemen zichzelf de Artskes – kwamen er samen. Het was een hele onderneming om de bende gezamenlijk op de foto te krijgen, maar alles was tot in de puntjes georganiseerd.

LEES OOK. Geschiedenis gaat terug tot 1622: bekende familie Arts (met meer dan 900 telgen) houdt familiereünie in Handelsbeurs

Ceremoniemeester Charlotte Arts leidde alles in goede banen. “Vooral het opstellen voor de groepsfoto is een hele klus. We maken een familiefoto van boven op het balkon. Onze familieleden moesten hiervoor heel wat geduld opbrengen, maar we zijn zeer blij dat het goed gelukt is. Aan deze dag is twee jaar voorbereiding voorafgegaan, met 22 vergaderingen.”

De 100-jarige Gussy Arts en de vier maanden oude Georges Arts zorgden voor een bijzonder fotomoment. Zij zijn het oudste en het jongste lid van de Artsen.

De 100-jarige Gussy Arts en de vier maanden oude Georges Arts zorgden voor een bijzonder fotomoment. ©  Jan Brys

Verder zit er heel wat bekend volk in de Arts-familie. Denk maar aan Dora Arts, de weduwe van Paul Janssen van Janssen-Pharmaceutica. De inmiddels 85-jarige Dora woont nog zelfstandig, in Ukkel. “Ik wandel nog dagelijks mijn kilometers. Verder doe ik het heel rustig aan. Ik stel het wel, maar wil liever niet te veel in de belangstelling staan”, zegt ze.

De inmiddels bijna 95-jarige jezuïet Luk Arts sprak de hele bende van op het podium toe. De man was duidelijk onder de indruk van deze reünie. “Toen men de Dalai Lama vroeg welke verzuchtingen hij nog had voor de mensheid, antwoordde hij met twee woorden: gelukkig zijn. Ik wil daar nog iets aan toevoegen: ‘Maak anderen gelukkig.’ Dat gebeurt hier zeker vandaag.”

Luk is vooral verbonden geweest aan het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Antwerpen. “De homilie doen wordt wel moeilijk. Je moet daarvoor heel wat uitschrijven en mijn ogen doen het niet meer zo goed. Binnenkort verhuis ik naar het Woonzorgcentrum van Capenberg in Boechout. Maar over het algemeen stel ik het nog wel. We hadden zaterdag nog een grootse oud-leerlingendag.”

Luk Arts. ©  Patrick De Roo

Fotograaf Jim Huylebroeck en zijn gezin. ©  Patrick De Roo

Fotograaf

Fotograaf Jim Huylebroeck, die onder meer voor The New York Times werkt, behoort eveneens tot de stamboom van de Artsen. Jim woonde en werkte samen met zijn Nieuw-Zeelandse echtgenote Charlotte Bellis in Kaboel, toen de taliban daar de macht overnamen. “Wij hebben zeven jaar in Afghanistan gewoond. Toen Charlotte zwanger werd, zijn we vertrokken. Zij werkt voor Al Jazeera. Die hele machtsovername voelden wij wel aankomen. Het waren helse tijden in Kaboel, maar we konden ons werk doen. In de toekomst wil ik zeker teruggaan. We huren daar nog een woning.”

Yaremi Loos kwam dan weer van de andere kant van de wereld overgevlogen voor de reünie. “Ik woon en werk in de Dominicaanse Republiek. Ik ben in België geboren en kwam op mijn zevende in de Dominicaanse terecht. Ik werk er als hotelmanager. Deze reünie is echt wel fantastisch. Ik blijf nog even als toerist in België en dan ga ik terug. In de Dominicaanse Republiek heb ik natuurlijk meer vrienden dan hier.”

Dora Arts met een familielid. ©  Patrick De Roo

©  Patrick De Roo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV