Kathleen Huysman van de provincie Antwerpen geeft tijdens de opening van Laakland in Beerse meer uitleg over het groot overstromingsgebied. © Bart Van den Langenbergh

Overstromingsgebied Laakland beschermt gemeente tegen wateroverlast: “Hier kan 11.000 kubieke meter water opgevangen worden”

Beerse -

De provincie Antwerpen en het lokaal bestuur van Beerse namen zondag het overstromingsgebied Laakland officieel in gebruik. Het gloednieuwe overstromingsgebied tussen de Eikenstraat en de Heibergstraat in Beerse beschermt de omgeving tegen wateroverlast. “In dit gebied kunnen we in totaal 11.000 kubieke meter overtollig water opvangen”, zegt Jan De Haes (N-VA), provinciaal gedeputeerde Waterbeleid.

Bart Van den Langenbergh

Om Beerse te beschermen tegen wateroverlast legde de provincie Antwerpen samen met het lokaal bestuur een groot overstromingsgebied aan tussen de Eikenstraat en de Heibergstraat. Zondagmiddag namen alle betrokken partijen het gloednieuwe overstromingsgebied in gebruik. Iedereen was welkom om kennis te maken met het grote bufferbekken dat de naam Laakland kreeg. Laakland is uitgerust met wandelpaden en binnenkort verschijnen er ook enkele speeltoestellen. Kinderen van de lokale basisscholen hebben de voorbij dagen samen met het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en de Bosgroep boompjes geplant in het overstromingsgebied.

11.000 kubieke meter water

“Dankzij dit drassig gebied van 1,5 hectare groot kan 11.000 kubieke meter overtollig water opgevangen worden afkomstig van de Laakbeek en Eindeloop”, zegt Jan De Haes, gedeputeerde Waterbeleid van de provincie. “Vrachtwagens hebben hier zeshonderd ladingen grond afgevoerd. Je kunt in Laakland heerlijk wandelen en van de rust genieten. Binnenkort wordt door het lokaal bestuur een ecologische speelzone aangelegd. De aanleg is het resultaat van een intens maar ook geslaagd participatief voortraject met de buurt. Het is de eerste keer dat de provincie dit op deze manier benadert. Met deze insteek willen we mensen bewuster doen nadenken en mobiliseren over de klimaatveranderingen. Het project krijgt daarom ook financiële steun van Europa via het Interreg 2 Zeeën Co-Adapt project.”

Gedeputeerde Jan De Haes onthulde met burgemeester Bart Craane van Beerse een informatiebord over Laakland. © Bart Van den Langenbergh

Participatietraject

De gedeputeerde onthulde zondag samen met burgemeester Bart Craane (CDE-Vlim.be) een infobord bij het overstromingsgebied Laakland. Bezoekers kunnen Laakland betreden via vier ingangen, met hoofdingangen langs de Eikenstraat en de Heibergstraat. De dijk is toegankelijk voor wandelaars en rolstoelgebruikers; maar niet voor fietsers. Het buffergebied is ingedeeld in twee delen. Het hogergelegen deel van het water van de Laakbeek op en het lagergelegen deel het water van de Eindeloop.

Kinderen kunnen zich ook uitleven in het overstromingsgebied tussen de Eikenstraat en Heibergstraat in Beerse. Het lokaal bestuur installeert nog speeltoestellen. © Bart Van den Langenbergh

“Zomers van uitzonderlijke droogte en extreme regenval hebben zich de voorbij jaren afgewisseld”, legt burgemeester Bart Craane uit. “Door de verharding van de gronden kan het regenwater maar moeilijk infiltreren. Het niet langer verharden en het ontharden zijn oplossingen voor de waterproblemen. De aanleg van het overstromingsgebied kwam er dankzij een investering in de gronden van de familie Wouters. De officiële start van het project kwam er in 2019 waarna een participatietraject met omwonenden, het woonzorgcentrum Heiberg en de seniorenraad begon. Het gebied moest zo natuurlijk mogelijk blijven, zonder een fietspad erdoor en zonder rioolwater. Ook de privacy van bewoners moest worden gegarandeerd.” Begin 2022 begonnen de werkzaamheden voor de aanleg van Laakland. Er moest hiervoor 7.500 kubieke meter grond worden verzet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners