Het schepencollege onthulde de gedenkplaat die later buiten aan het gebouw komt. © jw

Nieuw en duurzaam gebouw BKO De Schellebel is klaar

Schelle -

Twee jaar na de start van de werken is het nieuwe gebouw voor de Buitenschoolse Kinderopvang De Schellebel klaar. Aan de Lazernijweg kunnen vanaf nu 98 kinderen van 2,5 tot 12 jaar in een energiezuinige locatie terecht.

 

Het nieuwe gebouw aan de Lazernijweg. © jw

Burgemeester Rob Mennes (CD&V) kon zaterdagmiddag het nieuwe gebouw voor de Buitenschoolse Kinderopvang De Schellebel officieel openen. De nieuwbouw bevindt zich aan de Lazernijweg achter het huidige pand op de Provinciale Steenweg.

“Het vorige gebouw voldeed na ruim 25 jaar niet meer aan de huidige normen”, aldus de burgemeester. “Hierbij denk ik ook aan de energienormen. Nu hebben we een bijna-energieneutraal (BEN) gebouw met doorgedreven isolatie, zonnepanelen en mogelijk ook het gebruik van waterstofcellen.”

De kinderopvang is ook een stuk groter. Vanaf nu kunnen er 98 kinderen voor en na de schooluren opgevangen worden. Dit betekent een uitbreiding met 27 plaatsen voor 2,5- tot 12-jarigen.

Leerlingen van de muziekacademie zorgden voor een muzikaal intermezzo tijdens de openingsplechtigheid. © jw

Aparte leefgroepen

“We gaan vanaf maandag werken met aparte leefgroepen”, zegt schepen van Buitenschoolse Kinderopvang en Onderwijs Vera Goris (CD&V). “De kleuters krijgen hun plaats op de benedenverdieping. Vanaf de lagere school vertoeven ze op de eerste verdieping. Deze opsplitsing zorgt voor meer rust bij de kleuters en uitdagende spelactiviteiten voor de oudere kinderen.”

“Elke ruimte is opgedeeld in hoeken om te spelen, te lezen, te knutselen of huiswerk te maken. De nadruk ligt op spel, sociale ontwikkeling en zelfontplooiing onder toezicht van opgeleide kinderbegeleiders. Op de tweede verdieping is een polyvalente ruimte waar projecten zoals multimove en middagslapers hun plaats vinden.

De begeleiders werden alvast in de bloemetjes gezet. © jw

Er werd ook ruimte voorzien om buiten te kunnen spelen. “Er is een terras op de eerste verdieping voor de lagere school en een uitdagende buitenruimte waar kinderen van alle leeftijdsgroepen samen mogen spelen”, zegt Eva Uyttendaele, verantwoordelijke van de BKO. “Tijdens de schooluren kunnen ook onze scholen hier terecht. Daarnaast werken we een huurreglement uit voor het gebruik van de BKO na de openingsuren.”

Het totale kostenplaatje voor de nieuwe Schellebel, dat eerst op 2,3 miljoen euro werd geraamd, loopt uiteindelijk op tot 3,5 miljoen. Dit bedrag wordt volledig door de gemeente opgehoest omdat er geen subsidies werden toegezegd. Het pand waar een kwarteeuw De Schellebel huisde, zal worden afgebroken om plaats te maken voor woningbouw.  

(jw)

Burgemeester Rob Mennes: “Het kostenplaatje loopt door bijkomende werken en duurdere marktprijzen op tot 3,5 miljen euro.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio