Peter Genyn krijgt het ereburgerschap uit handen van© w&f

Kalmthout viert zijn nieuwe ereburger paralympisch kampioen Peter Genyn

Kalmthout -

Kalmthout telt vanaf nu negen ereburgers. Tijdens de viering van het 50-jarige bestaan van de gemeentelijke sportraad werd rolstoelsprinter en paralympisch kampioen Peter Genyn geëerd.

Iedereen in de nokvolle kantine van sportpark Heikant was het erover eens dat Peter Genyn uit Nieuwmoer werd opgenomen in het selecte groepje van ereburgers. De G-atleet is nog maar de tweede sportman die het ereburgerschap mocht ontvangen.

Het palmares van Genyn is indrukwekkend: tweemaal wereldkampioen in 2015, dubbel goud op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016, in 2017 dubbel wereldkampioen, in 2018 dubbel Europees kampioen, in 2019 en 2021 goud op de 200 meter en zilver op de 100 meter op respectievelijk WK en EK. En toen kwamen de Spelen in Tokio waar de topatleet zijn titel op de 100 verlengde, ondanks het feit dat zijn rolstoel vlak voor de finale werd gesaboteerd.

Genyn in volle actie.© REUTERS

Peter Genyn prijkt nu mee op de lijst ereburgers, in chronologische volgorde: auteurs Jet Jorssen en Maria Rosseels, striptekenaar Willy Vandersteen, stichters Arboretum Kalmthout het echtpaar De Belder-Kovacic, pastoor Jan Avonts, wielrenner Herman Vanspringel, striptekenaar Paul Geerts, pater Marcel Heyndrickx, en G-atleet Peter Genyn

Peter Genyn werd tijdens zijn sportieve carrière al meermaals gehuldigd. Zo werd hij verschillende keren verkozen tot paralympiër van het jaar, G-sporter van de provincie Antwerpen en won hij het Vlaamse sportjuweel. Peter Genyn: “Ereburger zijn van Kalmthout, geloof me dat doet me iets! Het is voor mij vooral het bewijs dat de G-sport op hetzelfde niveau wordt gezet als de gewone sport.”

Peter Genyn wordt geregeld op straat aangesproken, ook in thuisdorp Nieuwmoer. “Neen, voor mij geen idoolstatus. In Nieuwmoer en ook in Kalmthout ben ik gewoon Peter”, benadrukt hij. Vrijdag 25 november is de nieuwe ereburger trouwens de centrale gast in het Dorpshuis van Nieuwmoer.

Luid applaus voor de nieuwe ereburger. © w&f

Daar geeft hij antwoord op de vraag hoe het nu verder moet. Aan Gazet van Antwerpen liet hij alvast weten dat hij zich voorbereidt op het wereldkampioenschap 2023 in Parijs. Het doel is om daar een medaille in de wacht te slepen. “Als dat lukt, is het zo goed als zeker dat ik kan deelnemen aan de paralympische spelen in 2024 die ook in Parijs worden gehouden.”

In de rand van de vieringen werd ook het boek De Kalmthoutse gouden sportgeschiedenis voorgesteld. Daarin gaat Louis van den Buijs op zoek naar feiten en verhalen over de sportgeschiedenis in en van Kalmthout.

(Erik Vandewalle)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners