©  JORIS HERREGODS

Jinnih Beels breekt stilte over geschrapte cultuursubsidies: “Ik weiger het proces van Nabilla te maken”

Antwerps schepen van Onderwijs en Jeugd Jinnih Beels (Vooruit) heeft zich uitgesproken over het protest dat ontstond na het schrappen van 720.000 euro aan projectsubsidies voor de kunstensector. Beels blijft achter de beslissing van het college, en achter schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA), staan. “Ik weiger het proces van Nabilla te maken. Het stadsbestuur draagt collectieve verantwoordelijkheid”, zegt ze in Het Laatste Nieuws.

Bron: Het Laatste Nieuws

Beels koos lang voor stilte, omdat ze “eerst alle cijfers en feiten met zekerheid” wilde kennen. De schepen betreurt dat de controverse over de geschrapte subsidies de rest van het verhaal volledig ondersneeuwde. “Dat protest was een zwart gat dat alles opzoog. Terwijl het ons hierom ging: hoe vrijwaren we het welzijn en de belangen – zeg maar de sociale enveloppe - van álle Antwerpenaren?”

Beels blijft achter de beslissing over de projectsubsidies staan. Ze benadrukt dat het schepencollege samen naar oplossingen heeft gezocht en collectieve verantwoordelijkheid draagt. “Ik weiger het proces van Nabilla te maken.”

LEES OOK. Antwerps Kunstenoverleg zegt vertrouwen op in cultuurschepen Ait Daoud en vraagt overleg met burgemeester

Geen paraplu

Ex-stadsdichter Ruth Lasters haalde eerder deze maand persoonlijk uit naar de schepen. Volgens Lasters had Beels “de grootste paraplu vindbaar in de hele metropool opengetrokken om zich niet te hoeven mengen in de Losgeld-discussie”. Lusters nam in september ontslag als stadsdichter omdat haar kritisch gedicht Losgeld, over de staat van het onderwijs, geweigerd was. Zij vindt dat de Antwerpse schepen van Onderwijs zich in de discussie kon mengen.

“Over de stadsdichters wil ik dit kwijt: ik heb géén paraplu’s. Nooit gehad”, zegt Beels. De schepen zegt dat ze begrip heeft voor de frustraties van de dichters, maar benadrukt dat ze nooit mee rond de tafel zat bij kwesties hierover. Ze kreeg die vraag nooit. “De stadsdichters hebben in feite zélf een paraplu opengetrokken. Ze wierpen de handdoek in de ring toen het moeilijk werd. Ze zijn weggelopen. Hoe zijn de Antwerpenaar of de jongeren daarmee gebaat?”

LEES OOK. INTERVIEW. Nabilla Ait Daoud (N-VA) reageert op de kritiek: “Het stadsdichterschap is dood en begraven”

Wrevel met Meeuws

In het interview met Het Laatste Nieuws weerlegt Beels ook dat er wrevel zou zijn tussen haar en partijgenoot Tom Meeuws. “Dat is dus niet waar”, reageerde ze heftig. “Ja, ik vind dat Tom soms een potje kan ‘zagen’, maar dat houdt mij wel wakker. En ik ben in zijn ogen een ‘ambetant wijf’ omdat ik niet altijd doe wat hij verwacht.” Beels voegt toe dat partijgenoten volgens haar fundamenteel van mening moeten kunnen verschillen. “Het ergste voor een partij zou zijn dat iedereen alsmaar ‘ja’ knikt. Dan ben je ten dode opgeschreven.”

Haar toekomst ziet Beels voorlopig in Antwerpen. “Schrijf het op: ik word geen minister”, klinkt het. “Minstens tot 2024 blijf ik schepen om hier het verschil te maken. Ik doe deze job gráág.” Al acht ze de kans groot dat ze in 2024 gevraagd wordt om federaal of Vlaams op te komen. “En dan zien we wel of mijn carrière in Antwerpen of Brussel zal verdergaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners