De petitie werd overhandigd in Geel. © BERT DE DEKEN

Initiatiefneemster bezorgt 2.500 handtekeningen aan IOK om aan te dringen op behoud kringloopwinkel

Geel, Kessel -

De voorbije dagen werden handtekeningen ingezameld om aan te dringen op het behoud van de kringloopwinkel van Opnieuw & Co in Kessel (Nijlen). Daarvan werd aangekondigd dat die weldra zal sluiten. Ruim 2.500 handtekeningen werden bezorgd bij de hoofdzetel van IOK.

Bert Provoost

Initiatiefneemster Isabel Koelet ging de petitie vrijdagmiddag overhandigen in Geel, op de hoofdzetel van IOK, dat door de directie van Opnieuw & Co werd aangewezen als een partij die tekortkwam. Zo zou IOK niet voor de nodige budgetten gezorgd hebben, zo klonk het.

Isabel Koelet. © RR

“Wij hebben de meer dan 2.500 handtekeningen afgegeven, die zowel online als op papier verzameld zijn. Dat is gebeurd in aanwezigheid van de directie van Opnieuw & Co, met de vraag om samen aan tafel te gaan zitten met de gemeente. Wij vragen nog steeds om de winkel open te houden. Als dit niet kan, dan willen wij een duidelijke reden waarom. We hebben ook gevraagd om er mee achter te staan dat er op termijn opnieuw een kringloopwinkel kan komen. Er is ons door de aanwezige partijen beloofd dat ze weer in gesprek zullen gaan”, zegt Isabel Koelet.

Bij IOK bevestigen ze dat er nog overleg zal volgen. “We hebben vrijdag een goed gesprek gehad met de mensen die de petitie kwamen overhandigen. We begrijpen uiteraard dat de vestiging voor hen belangrijk is. We hebben uitgelegd dat de kringloopwinkels autonoom opereren, met een ondersteuning van ons voor alle vestigingen in de Kempen. Die bedraagt voor dit jaar 1,7 euro per inwoner, wat voor alle Kempenaars neerkomt op meer dan 800.000 euro. Veel regio’s in Vlaanderen hebben een lagere steun of zelfs geen steun vanuit de afvalintercommunales”, zegt communicatieverantwoordelijke Katleen Mertens van IOK.

Toen de gemeenten nog instonden voor de financiering was er sprake van 3 euro per inwoner. “Onze steun wordt elk jaar geïndexeerd, maar een verhoging staat niet op de planning. Uiteraard vinden we hergebruik belangrijk als eerste schakel. Zo ondersteunen we de kringloopwinkels ook met brengpunten in onze recyclageparken en zetten we in op sensibilisering”, zegt Katleen Mertens nog.

De winkel in Kessel waar het allemaal om draait. © DV

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners