Chef-kok Erik Buys (links) met Voorkempen-directeur Koen Wouters, voorzitter Véronique D’Exelle en campusdirecteur Rustenborg Bart Neefs in de gloednieuwe keuken van de woonzorggroep.. © JAA

Woonzorggroep Voorkempen stelt eigen chef-kok voor: “Eindelijk weer elke dag versbereide maaltijden”

Schoten, Wijnegem -

Een vermelding in de onlangs verschenen restaurantgids Gault&Millau zat er nog niet in, maar bewoners en gasten van de woonzorgcentra Verbert-Verrijdt (Schoten) en Rustenborg (Wijnegem) getuigen dat de kwaliteit van wat er bij hen dagelijks op het bord komt, aanzienlijk gestegen is. “Met dank aan onze eigen chef-kok en de investering in onze gloednieuwe keuken.” Zo hopen voorzitter Véronique D’Exelle (N-VA) en directeur Koen Wouters het verschil te maken met de concurrentie in de bejaardenzorg.

Ruim twintig jaar deden de OCMW’s van Schoten en Wijnegem – vandaag omgevormd tot één woonzorggroep Voorkempen – een beroep op externe cateraars voor de maaltijden van hun ‘rusthuizen’ Verbert-Verrijdt (166 bewoners), Rustenborg (70 bewoners) en de occasionele bezoekers van de huisrestaurants De Kaekelepomp en De Kleine Geneugte.

“Niet alleen wij, maar ook onze bewoners zelf waren niet langer tevreden over het aanbod”, aldus de nu één jaar actieve directeur Koen Wouters. “De afstand tussen de grootindustriële makers van de maaltijden en de doelgroep was blijkbaar te groot geworden. Onze gasten kregen meer dan hen lief was exotische maaltijden als nasi goreng voorgeschoteld en te weinig de boerenkool met worst waarnaar ze verlangden.”

“Ook het gebrek aan versheid en gezonde ingrediënten waren veel gehoorde punten van kritiek. De traiteurs hielden ook te weinig rekening met het feit dat er hier best wat dementerenden zitten. Ondanks meerdere evaluatiegespreken kwam er maar geen beterschap en namen we de drastische beslissing om de contracten op te zeggen en opnieuw zelf in de potten te gaan roeren.”

Het management van de Woonzorggroep kookt natuurlijk niet zelf. In tijden van efficiëntieoefeningen en afslankingen van organogrammen is het opmerkelijk dat Voorkempen investeerde in de aanwerving van tien voltijdse equivalenten om een gloednieuw keukenteam samen te stellen. In de praktijk gaat het om een heuse chef-kok, vier souschefs en diverse hotelmedewerkers.

Chef-kok Erik Buys bij de wasstraat, een van de vele nieuwigheden in de keuken. © JAA

Café Stella

De man die voortaan verantwoordelijk is voor de samenstelling en bereiding van de menu’s in Verbert-Verrijdt en Rustenborg is Erik Buys (51). Sommige Schotenaren zullen de man misschien nog kennen van café Stella, waar hij eind jaren negentig van de vorige eeuw vijf jaar achter de toog heeft gestaan. “Daarna heb ik in diverse grootkeukens gewerkt, maar deze kans om echt op maat te koken voor deze bijzondere doelgroep, heb ik niet laten liggen.”

Hij is goed omringd, want naast heel wat praktisch hulpjes, beschikt Erik over een volledig gerenoveerde en uitgebreide keuken. “Erik en zijn team hebben de hele organisatie van de maaltijden op de schop gegooid en helemaal herwerkt ten bate van onze bewoners”, licht Koen Wouters toe.

“Dat betekent geen uniforme borden meer, maar voldoende ruime keuze zodat ook mensen met voedselintolerantie door allergieën of gezondheidsperikelen aan hun trekken komen. Er kwam ook een uitgekiend buffetsysteem dat in elke leefruimte wordt opgesteld voor het onbijt en avondmaal.”

Ook de kwaliteit van het ontbijt en avondmaal gingen er aanzienlijk op vooruit. © Woonzorggroep Voorkempen

Steak met frietjes

Sinds Erik Buys de pollepel in handen heeft, kijken de bewoners van de twee woonzorgcentra van Voorkempen opnieuw reikhalzend uit naar het nieuwe weekmenu. Ook de hoogst bejaarden eten opnieuw meer en sterken zo aan. En de twee cafetaria’s De Kaekelepomp en De Kleine Geneugte trekken opnieuw niet-bewoners aan. Want dat kan gewoon: een driegangenmenu degusteren voor slechts 7,40 euro. Je hoeft echt geen 65 jaar oud te zijn of een laag inkomen te hebben om te komen mee smullen.

Chef Erik scoorde onlangs goede punten met de steak met frieten, die zoals in een echt restaurant op verschillende bakwijzen werd geserveerd, afhankelijk van de voorkeur. “Mijn signatuurgerecht is een stoofpotje. Ik werk daarvoor nog volgens het originele recept waarin tafelbier verwerkt zit.”

Woonzorggroep Voorkempen, dat in de kwaliteit van haar voedingsaanbod een troef ziet om het verschil te maken met de particuliere rusthuizen, wil straks haar wat gedateerde cafetaria ook nog gezelliger gaan inrichten. En zo gaat die vermelding in één of andere culinaire bijbel er misschien toch nog van komen. 

Restaurants De Kaekelepomp (wzc Verbert-Verrijdt), Verberstraat 25 in Schoten en De Kleine Geneugte (wzc Rustenborg), Koolsveldlaan 94 in Wijnegem. Externen kunnen luncen na reservering: tel 03-269.51.00 www.wzgvoorkempen.be

De ingang van wzc Verbert-Verrijdt, waarin zich onder meer restaurant-cafetaria De Kaekelepomp bindt. Iedereen mag er komen eten, best na reservatie en op de middag. © JAA

© JAA

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio