Met deze 10 tips merk je echt het verschil op je energiefactuur
We zijn er met z’n allen druk mee: energie besparen. De tips en adviezen vliegen je om de oren. Wij selecteerden 10 bespaartips waarmee je daadwerkelijk een verschil op je energiefactuur zult zien.
Grote besparingen leveren het meeste winst
Weet je niet waar beginnen? De verwarming is in de winter de grootste energieverslinder, gevolgd door warm water. Alle tips die ervoor zorgen dat je huis en jijzelf langer warm blijven, of waardoor je de verwarming minder hoog en lang moet aanzetten zijn dus de moeite waard om uit te proberen!
1. Isoleren
Je huis isoleren is altijd een goed idee, maar met de huidige energietarieven wordt het wel erg aantrekkelijk om te verduurzamen. In een slecht geïsoleerde woning kan er immers tot wel 50% van de warmte ontsnappen, waardoor je meer moet stoken. Isolatie plaatsen is specialistenwerk. Laat je dus steeds adviseren door een erkend bedrijf zoals Iso Protect. Met Iso Protect geniet je van gratis en vrijblijvend advies, premies en een gratis EPC-keuring van je woning .
LEES OOK. Energiefactuur verlagen? Laat je spouwmuur, gevel of dak isoleren!
2. Zet je thermostaat een graadje lager
Het klinkt simpel: de verwarming lager draaien voor lagere stookkosten. Veel mensen stellen de temperatuur echter standaard nog in op 20-21°. Probeer dat langzaam af te bouwen, het lichaam kan wennen aan een lagere omgevingstemperatuur. Laat je cv-ketel juist afstellen, en gebruik indien mogelijk een slimme thermostaat waarmee je de temperatuur tijdens de dag kunt bijstellen.
3. Verwarm slim
Ventileer ’s ochtends altijd even je huis voordat je de verwarming aanzet. Droge lucht warmt sneller op, en bovendien is het ook goed voor de luchtkwaliteit in huis. Verwarm alleen de kamers waarin je daadwerkelijk verblijft, en draai de verwarming uit of lager als je het vertrek verlaat. Zet de thermostaat een uur voordat je gaat slapen al op nachtstand, de ruimte blijft best nog een tijd aangenaam warm.
4. Verwarm jezelf, niet de ruimte
Probeer vooral jezelf warm te houden in plaats van het hele huis warm te stoken. Kleed je aan in laagjes, en ga voor wollen sokken, pantoffels, een dikke trui, een groot fleece plaid op de bank en een extra poncho terwijl je achter je bureau zit. Knus en gezellig, zo kan die thermostaat toch meteen een paar graden lager.
5. Verwarm efficiënt
Als je toch de verwarming aanzet, zorg er dan voor dat de warmte optimaal benut wordt. Isoleer de verwarmingsbuizen op zolder en in de kelder of garage. Plaats radiatorfolie achter je radiatoren, ontlucht ze regelmatig en hou ze stofvrij. Zorg ervoor dat er geen gordijnen of meubels voor staan, zodat de warmte vrij kan circuleren. Plaats onder elke radiator een radiatorventilator, een slimme uitvinding die ervoor zorgt dat je huis sneller opwarmt. Bespaar ook op je energiefactuur en bestel nu je radiatorventilator op GVA Shop.
6. Laat de warmte niet ontsnappen
Het is natuurlijk logisch: vermijd dat de warmte naar buiten glipt en de kou naar binnen komt. Dit doe je door tochtstrips rond kieren te plaatsen, deuren in huis te sluiten, een tochthond voor de buitendeur te leggen en dikke isolerende gordijnen voor de ramen te hangen. Vergeet niet om het huis goed te ventileren wanneer de verwarming uitstaat.
7. Wek je eigen elektriciteit op
Zonnepanelen blijven een interessante investering. Als je op gas verwarmt, zijn de gasprijzen natuurlijk je grootste zorg. Maar ook de elektriciteitsprijzen zijn gestegen, dus door zonnepanelen aan te schaffen gaat je energiefactuur een heel stuk omlaag. Let wel, dit is een investering die zich op langere termijn terugverdient. Met de handige simulatietool op GVA Shop bereken je hoeveel je kan besparen.
8. Wees zuinig met warm water
Ook voor warm water moet je ketel hard werken. Was je handen onder de koude kraan. Neem liever een douche dan een bad, beperk het douchen en blijf er maximaal 5 minuten onder staan. Met deze inspanningen sla je twee vliegen in één klap: een lager water- én energieverbruik. Om je huisgenoten een handje te helpen kan je een waterbesparende douchekop en een leuke douchetimer aanschaffen.
9. Kijk kritisch naar je elektronica
Heb je die tweede koelkast wel nodig? Staan er niet nodeloos apparaten aan? Laders die in het stopcontact blijven steken en toestellen op stand-by zijn echte sluipverbruikers. Koop daarom een stekkerdoos met schakelaar voor apparaten die je na gebruik kunt uitschakelen, zoals je tv en laptop. Met slimme stekkers ga je nog een stapje verder: daarmee kan je elektronica op afstand in- en uitschakelen met je smartphone of tablet.
10. Kleine wasjes, grote wasjes
Ook in het huishouden valt nog heel wat te besparen. Doe de was op een lagere temperatuur, zet de vaatwasser en wasmachine pas aan als deze vol zijn en gebruik de ecostand. Hang daarna de was lekker ouderwets aan de lijn in plaats van je droger te gebruiken. Kook niet meer water dan nodig, kies de juiste vlam en doe het deksel op de pan. Zorg dat je vriezer altijd lekker vol zit, zet hem op maximaal -18° en ontdooi deze een aantal keren per jaar. Heb je nog hele oude toestellen, dan kan het interessant zijn om deze te vervangen door een nieuw energiezuinig model.