De Sint verblijft straks in dit gebouw. © Marc Peeters

Vlaams Belang bemoeit zich met Sinterklaashuis: “Liever Zwarte Piet dan roetpiet”

Olen -

Tejaterbende Oeps! uit Olen kreeg een opmerkelijke mail van de lokale afdeling van Vlaams Belang. De toneelgroep tovert op 26 november de oude pastorie van Olen-centrum om tot een Sinterklaashuis waar groepjes kinderen en hun ouders welkom zijn. Vlaams Belang heeft daar één belangrijke vraag bij. “Zullen de Zwarte Pieten zwart zijn of gaan jullie voor roetpieten?”

Marc Peeters

Regionaal voorzitter Bart Van Opstal, die de mail heeft verstuurd, laat meteen ook verstaan dat het antwoord niet vrijblijvend is. “Tradities zijn enorm belangrijk voor het Vlaams Belang, mocht u kiezen voor roetpieten, zullen wij uiteraard op 26 november ter plaatse een actie organiseren.” Woorden met een enigszins dreigende ondertoon. Aan de telefoon geeft Van Opstal meer duiding.

“Ik wil allereerst zeggen dat ik het initiatief van Oeps! fantastisch vind. Top dat er ook veel belangstelling is. Maar als Vlaams Belang hebben we het er toch moeilijk mee dat de traditionele Zwarte Piet plots maatschappelijk niet meer kan, vandaar onze reactie. Laat het duidelijk zijn dat we, mocht Oeps! kiezen voor roetpieten, iets ludieks gaan doen. We gaan zeker niet voor de poort staan of politieke spandoeken ontrollen. We gaan de kinderen ook zeker niet in verwarring brengen, maar willen toch een signaal geven.”

Vlaams Belang Olen meldde dezelfde bezorgdheid ook aan het Olense schepencollege. In een antwoord oppert het lokale bestuur dat het initiatief van Oeps! een goede gelegenheid is om de locatie in de kijker te zetten. Olen zoekt immers nog naar iemand die in de oude pastorie wil investeren.

De Sint toont waar hij woont en werkt. © Tejaterbende Oeps

“Voor gezinnen met kinderen zal het ongetwijfeld een gezellig kinderfeest worden. Het schepencollege mengt zich niet in de manier waarop Oeps! het event zal uitwerken. Dat behoort tot de artistieke vrijheid van de vereniging.”

Leden kiezen

Voor de toneelverenging hoeft de extra aandacht niet. Op de flyers waarmee Oeps! publiciteit maakt voor het Sinterklaashuis is het alvast een roetpiet die naast Sinterklaas op het dak staat. “Wij zijn een culturele vereniging die zich absoluut niet bezighoudt met politiek”, zegt Glen Peeters, voorzittter van Oeps! “Wij dringen onze leden ook geen maatschappelijke visie op. Met andere woorden, de acteurs die straks de rol van Piet hebben mogen zelf beslissen hoe zwart of niet zwart ze voor de dag komen.”

Glen vermoedt dat de Pieten een teint zullen kiezen in functie van hun rol. “De Piet die verantwoordelijk is voor de was en strijk gaat wellicht wat minder zwart zijn dan de Piet die net door een paar schoorstenen is geklauterd”, klinkt het schalks.

Het idee achter het Sinterklaashuis is de kinderen te tonen waar de Sint logeert als hij in het land is. De bezoekers wandelen door de keuken, door de slaapkamer van de Sint, de slaapvertrekken van de Pieten en diverse werkkamers. In de decors zijn uiteraard acteurs aanwezig. Om alles praktisch zo vlot mogelijk te laten verlopen moesten de bezoekers een tijdsslot reserveren. Vrijdag waren er nog maar enkele mogelijkheden open om aan te sluiten.

tejaterbendeoeps.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners