© AFP

Vanaf maandag kan iedereen tweede dosis apenpokkenvaccin krijgen, ook wie zich in Frankrijk liet inenten

Ons land heeft de langverwachte grote levering van apenpokkenvaccins binnengekregen. Daardoor biedt de overheid vanaf maandag iedereen een tweede dosis aan, ook voor wie een eerste prik in Frankrijk ging halen. Het aantal besmettingen staat intussen wel al wekenlang op nul.

Koen Baumers

Het was eventjes spannend in mei en juni van dit jaar: plots was er in de westerse landen een forse stijging van besmettingen met apenpokken. Het virus wordt bijna uitsluitend via nauw lichamelijk en seksueel contact overgedragen en ging vooral rond onder mannen die seks hebben met mannen. Er bestaat een vaccin, maar daar had België maar ongeveer drieduizend dosissen van in voorraad.

De regels om in aanmerking te komen voor prioritaire vaccinatie waren in ons land noodgedwongen erg streng. Het leidde tot vaccinatietoerisme naar Frankrijk, waar wel grote voorraden waren en je zonder afspraak binnen kon. Een grote levering in België werd pas in het najaar verwacht.

Die levering is nu aangekomen, waardoor België de vaccinatieregels kan versoepelen. Ook wie zijn eerste dosis in het buitenland ging halen, komt daardoor in aanmerking voor een tweede prik in eigen land. Dat kan vanaf 21 november. Je moet er wel een bewijsstuk van de eerste vaccinatie kunnen voorleggen, zegt Volksgezondheid.

De epidemie lijkt intussen wel voorbij in ons land. De voorbije weken werden geen besmettingen meer vastgesteld. Ook in de rest van de wereld en in Europa is er een dalende trend. Verspreid over heel Europa waren er bij de laatste cijfers nog 47 gevallen over een periode van twee weken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER