Recordaantal Belgen koopt casa onder Spaanse zon, ook forse stijging onder Oekraïners

Hoewel de zomers in onze contreien jaar na jaar meer Spaans beginnen aan te voelen, beslissen toch steeds meer Belgen om definitief te verhuizen naar het Iberisch Schiereiland. Alleen al dit jaar kochten 3.485 landgenoten een ‘casa’ onder de Spaanse zon, of ruim tweehonderd meer dan in heel 2021. Opvallend: de stijging is nog frappanter bij Oekraïeners, waar een stijging van + 30% tegenover vorig jaar wordt geregistreerd.

joro

Dat blijkt uit cijfers en prognoses van Azull, vastgoedmakelaar die Belgen aan een woning helpt in het zuiden. In 2018 kochten maar liefst 4.100 Belgen een (tweede) verblijf aan de zonovergoten costa’s. Dat record lijkt dit jaar gebroken te worden. In de eerste negen maanden van het jaar kochten 3.485 Belgen een verblijf in Spanje en als die trend zich doorzet zullen tegen eind dit jaar goed 4.650 landgenoten hun Spaanse droom hebben waargemaakt, een stijging van 13% tegenover recordjaar 2018.

“In tijden van energiecrisis lijkt dit misschien vreemd, maar als je de zaken van naderbij bekijkt, is het dat helemaal niet”, zegt Marleen De Vlijt, CEO van Azull. “De voorbije drie jaar is er duidelijk een dip geweest omwille van de coronacrisis. De voorbije maanden hebben we gemerkt dat Belgen die hun droom lang hadden uitgesteld, die nu massaal hebben waargemaakt. Daarnaast zien we dat een plek onder de zon simpelweg geliefd blijft. Of het nu economisch wat moeilijker gaat of niet: wie de centen opzij heeft gezet, gaat er gewoon voor. Een verblijf in Spanje koop je dan ook niet voor het rendement, maar vooral om er zelf en met anderen plezier aan te beleven.”

Recent getuigden nog enkele Vlamingen in deze krant over hun beslissing om naar het zuiden te verhuizen. De hoge energie- en consumptieprijzen lijken een belangrijke factor in die beslissing.

LEES OOK. Steeds meer Belgen trekken naar buitenland voor goedkoper en aangenamer leven: “Voor 100 euro hebben we hier wel een volle winkelkar”

Oekraïners

Ook Nederlanders zijn gretige kopers van Spaans vastgoed, maar onze noorderburen kijken vooral uit naar een stulpje op de Balearen, terwijl Belgen toch vooral zoeken naar een casa op de Canarische eilanden en in Murcia. Belgen kiezen ook vaker voor nieuwbouw.

De Britten, Duitsers en Fransen blijven de drie grootste liefhebbers van Spaans vastgoed, gevolgd door de Roemenen en de Belgen. Opvallend is dat ook steeds meer Polen hun weg naar het zuiden vinden, net als Oekraïners. Wat die laatste groep betreft, noteerden de registratiekantoren een stijging met nog eens 30% in het derde kwartaal. Inmiddels hebben al ruim 1.200 Oekraïeners een woning in Spanje gekocht.

“We verwachten dat de verkoop in de komende weken en maanden opnieuw wat zal afnemen, om vervolgens te stabiliseren. We zien ook dat de prijzen niet langer snel stijgen en ook stilaan stabiliseren. Er komt met andere woorden wat meer rust op de markt”, zegt Marleen De Vlijt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER