Sandra Vermeiren en Wesley Lemoine bij de ingang van het toekomstig voedselbos. Mede-initiatiefnemer Eric Boydens van de aangrenzende Droomgaard kon er door omstandigheden niet bij zijn. ©  kristin matthyssen

Onkruid bestaat niet in nieuw voedselbos Land van de Aarde, alleen bijkruid

Broechem, Ranst -

Wie de handen uit de mouwen wil steken en interesse heeft in een voedselbos, kan zondagvoormiddag 20 november in de Moorstraat in Broechem terecht op de plantdag van Land van de Aarde. Rond de middag geven de initiatiefnemers uitleg over wat de eerste coöperatieve ‘natural farm’ van Vlaanderen genoemd mag worden, die ze hier willen realiseren.

Kristin Matthyssen

Arts en burn-outspecialist Eric Boydens begon meer dan tien jaar geleden aan de uitbouw van de Droomgaard in de Moorstraat in Broechem. Zijn wens is nu om het aangrenzend perceel akkerland van 1,2 hectare waar al jarenlang maïs wordt geteeld om te vormen tot een voedselbos. Sandra Vermeiren uit Turnhout is docente sociale permacultuur en focust zich op regeneratief leven. Wesley Lemoine uit Emblem is ecologisch tuinaannemer en hoeder. Samen willen ze zich ontpoppen tot de regeneratieve landbouwers van het veld.

“We schrokken eerst wel van de toestand van de akker”, zegt Sandra. “Het was door de monocultuur echt uitgeputte grond. Maar we hebben de bodemverdichting al wat gebroken om aan de vruchtbaarheid te werken en hebben ook al een vijver gemaakt voor waterrecuperatie en -infiltratie.”

Hun ontwerpschetsen tonen bio-diverse bloesem- en bessenhagen, poelen, stapelmuurtjes, takkenrillen, kippen in rotatiebegrazing, kastanjes, noten, allerhande fruitbomen, bessenstruiken, kleurrijke groente- en kruidenmandala’s en kilometers lange pergola’s vol druiven, kiwi’s en ander lekkers, kruidenrijk grasland en eetbare bloemenweides om in te picknicken. “De eerste plantenpakketten liggen klaar voor zondag. Zo’n voedselbos moet organisch evolueren. Je kan nu nog geen schaduwminnende planten zetten op een open veld”, legt Wesley uit. “Nu kiezen we eerst voor zoneminnende planten.”

Straks wordt dit een soort tuin van Eden. ©  kma

Peulvruchten

In een voedselbos groeien ook meerjarige groenten, zoals peulvruchten. “Maar we gaan zeker niet in concurrentie met de CSA-boerderijen in de buurt. Ons concept is anders. In het voedselbos dat wij voor ogen hebben gaan we nog verder dan permacultuur door zo dicht mogelijk bij de natuur voedsel te telen, gebruikmakend van natuurlijke processen. Wij zullen bijvoorbeeld geen bijkruiden wieden”, vertelt Sandra, die het woord onkruid weigert te gebruiken. “Die bijkruiden willen wij nog actief gebruiken, om zo veel mogelijk te profiteren van het bodemleven.”

Het idee om te telen voor een gemeenschap van mensen die je kent spreekt de initiatiefnemers van het Land van de Aarde aan. “Eigenlijk klopt het niet dat voedsel een marktgegeven is”, vindt Sandra. “Dat zou een basisrecht voor iedereen moeten zijn.”

De vijver voor wateropvang. ©  kma

Wie zondag wil kennismaken en niet met de fiets kan komen, parkeert zijn wagen best aan GC Den Boomgaard op de Antwerpsesteenweg 43 in Ranst. Daar staan houten bordjes die de weg naar het Land van de Aarde in de Moorstraat wijzen, dat op wandelafstand ligt. “Vanaf 9.30u gaat de poort open. Om 10u willen we starten met het planten”, zegt Sandra. “Rond de middag geven we uitleg over de coöperatie en hoe je een aandeel kan kopen. Later willen we ook met oogst-abonnementen werken, zodat het een plukbos wordt, gedragen door een gemeenschap.”

www.landvandeaarde.be

Sandra, Eric en Wesley. ©  Wim Van Cappellen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio