Het ziet er niet bepaald aantrekkelijk uit voor mensen, maar vleermuizen zouden zich hiering wel prima voelen. © Willemen Infra

Onzichtbaar vleermuizenhotel onder Hoogmolenbrug wint architectuurprijs

Schoten/Wijnegem/Deurne -

Het vleermuizenhotel dat aannemingsbedrijf Willemen Infra in opdracht van de Vlaamse Waterweg bouwde en integreerde in de nieuwe Hoogmolenbrug, heeft een belangrijke architectuurprijs gewonnen: de Precast in Infrastructure Award 2022.

Het concept werd in overleg met Agentschap Natuur & Bos en het studiebureau OMGEVING uitgewerkt en het werd landschappelijk ingepast in de aanloophelling van de nieuwe Hoogmolenbrug over het Albertkanaal. Het Albertkanaal is namelijk een belangrijke corridor voor vleermuizen.

“Omdat vleermuizen graag in een complexe constructie rondvliegen, werd gekozen voor een verblijfplaats opgebouwd uit vier grote geprefabriceerde betonnen kamers, on site met elkaar verbonden en met een totaalvolume van meer dan honderd kubieke meter Verder werden aan deze kamers poreuze betonbuizen gekoppeld die dienen als zijkamers”, vertelt Moric De Koninck, projectdirecteur van Willemen Infra, een bouwbedrijf met vestigingen in Drongen, Kapellen, Hassel en Fleurus.

“Deze poreuze buizen zorgen niet enkel voor een betere grip voor de vleermuizen, ze zijn ook uiterst geschikt om vochtige plaatsen te realiseren, het ideale klimaat voor deze bedreigde diersoort.”

Een Bechsteins vleermuis. © Hugo Willocx

Gebouwd op vier dagen

Door goede afspraken tussen de aannemer en de producent van het prefab beton werd dit winterverblijf in maart van dit jaar op vier dagen gebouwd, waardoor ook de deadlines van de bouw van de nieuwe brug over het Albertkanaal werden gerespecteerd.

Met deze volledig ondergrondse geprefabriceerde betonnen vierkamerconstructie werd zo één van de grootste en duurzaamste winterverblijven voor vleermuizen ter wereld geplaatst. Of het hotel ook al haar eerste gasten mocht verwelkomen, werd niet meegedeeld.

De jury van de Precast in Infrastructure Award 2022 klinkt alleszins erg enthousiast. “Mooi hoe klassieke prefab betonelementen een origineel gebruik krijgen. Eigenlijk jammer dat een dergelijke toepassing op het einde niet meer zichtbaar is voor de passanten”, aldus de jury.

Zoals bekend bevat de nieuwe Hoogmolenbrug wel zichtbaar een ecostrook om ook kleine dieren de oversteek van het Albertkanaal te laten maken. (jaa)

© Willemen Infra

De nieuwe Hoogmolenbrug. Het vleermuizenhotel kreeg een plek op Schotens gebrondgebied in de ondrgrond van de bochtige aanloopheling. © RR

© Willemen Infra

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio