© atv

Zes maanden rijverbod en celstraf met uitstel voor vrachtwagenchauffeur die twee meisjes doodreed in Antwerpen

De politierechtbank in Antwerpen heeft vrijdag Tom D., de vrachtwagenchauffeur die vorig jaar twee jonge zusjes doodreed in de Lange Leemstraat, veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel en een rijverbod van achttien maanden, waarvan zes maanden effectief.

jtp, blg

De feiten speelden zich af op dinsdag 24 augustus 2021. Rond 9 uur ’s morgens waren zusjes Lali (1,5) en Gitti (9) samen met hun moeder onderweg naar de crèche. Het gezin was gehaast, de meisjes liepen met hun step enkele meter voor hun moeder. Zodra het licht op groen sprong bij de oversteekplaats aan de Lange Leemstraat, staken de meisjes de straat over.

Op dat moment had ook het verkeer komende uit de Sint-Vincentiusstraat echter groen licht, omdat het kruispunt niet (meer) conflictvrij was. Vrachtwagenchauffeur Tom D. reed vanuit de straat de Lange Leemstraat in en reed hij de meisjes aan. Gitti had de vrachtwagen wel opgemerkt, maar kwam halfweg het zebrapad ten val. Ze probeerde tevergeefs nog haar zusje weg te trekken. Lali en Gitti overleden ter plaatse.

“Ik heb ze niet gezien”

Tom D. benadrukte tijdens de behandeling van de zaak met klem dat hij noch afgeleid was, noch de meisjes had gezien. “Ik ben gestopt voor een fietser die aan de Lange Leemstraat door het rood reed. Toen ik nadien opnieuw vertrok, moeten de kinderen achter een van de spiegels hebben gestaan of achter de verkeerspaal. Ik heb ze niet gezien”, zei een aangeslagen D. eind oktober.

De procureur stelde echter dat het ongeval had kunnen vermeden worden: “Als hij aandachtig had deelgenomen aan het verkeer, dan had hij de meisjes moeten zien.” De rechtbank vond de schuld van de vrachtwagenchauffeur dan ook bewezen.

“Beklaagde is duidelijk zeer onoplettend geweest en heeft geen enkele aandacht besteed aan de overstekende kinderen op het zebrapad, met alle dramatische gevolgen van dien. Hij had hen perfect kunnen zien als hij gewoon door de voorruit had gekeken. Wat hem heeft afgeleid is niet duidelijk, maar hij had hen moeten zien en had hen voorrang moeten verlenen”, klonk het in het vonnis.

Onzeker

De rechter legde D. een rijverbod van achttien maanden, waarvan zes maanden effectief, op en veroordeelde hem tot zes maanden cel met uitstel. Hij moet ook een geldboete van 6.000 euro, waarvan de helft met uitstel, betalen.

D. moet ook het theoretisch en praktisch rijexamen opnieuw afleggen, alsook een medische en psychologische test ondergaan. Na het dodelijk ongeval bleef de man vijf weken thuis. Toen hij opnieuw ging werken, voelde hij zich onzeker. Hij schakelde daarom over op rustigere trajecten vanuit Tienen naar Wallonië. Zijn advocaat, mr. Koen Geelen, had voor een opschorting gepleit, maar daar vond de rechtbank de feiten te ernstig voor.

De nabestaanden van de slachtoffers hadden zich burgerlijke partij gesteld en kregen schadevergoedingen toegekend. Zowel mr. Geelen als mr. Arie Davidovici, advocaat van de familie, verkozen nog niet te reageren tot ze het volledige vonnis hebben kunnen inkijken.

©  GVA

©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen