© BELGIAN_FREELANCE
Nieuwe wet voor natuurbeheer Noordzee moet vervuiler doen betalen
De plenaire Kamer heeft donderdag unaniem haar fiat gegeven voor de nieuwe wet Marien Milieu van minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Die vervangt een 23 jaar oude wet en moet zorgen voor het beheer van de natuur in de Noordzee. Het principe ‘de vervuiler betaalt’ staat daarin centraal.
Onze Belgische Noordzee herbergt het grootste natuurgebied van ons land en een grote biodiversiteit aan dier- en plantensoorten. Het is volgens de minister dan ook essentieel dat ze duurzaam worden beheerd en beschermd. De huidige wet dateert al van januari 1999 en werd door de jaren heen zeven keer gewijzigd. Maar een nieuwe juridische context en nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen, zoals rond hernieuwbare energie, maken een andere aanpak nodig.
De nieuw wettekst moet zorgen voor een betere afstemming met federale wetgeving, een correcte omzetting van internationale en Europese regelgeving, rationalisering van het vergunningenbeleid, versterking van het Natura 2000-beleid en efficiëntere handhaving. Zo bouwt de wet garanties in dat voor nieuwe activiteiten de impact op het mariene milieu wordt onderzocht en, waar nodig, een milieuvergunning wordt afgeleverd. Ook zal voor zandwinning zowel een concessie als een milieuvergunning vereist zijn.
Ook worden de bepalingen rond aansprakelijkheid bij milieuvervuiling versterkt. Zo zal de vervuiler niet alleen opdraaien voor de schade en het herstel ervan, maar ook de kosten dragen die gemaakt moeten worden voor de voorkoming of inperking van de schade. Voorts wordt voorzien dat 30 procent van de opgelegde boetes naar het Fonds Leefmilieu gaat. Met dat fonds wordt materiaal aangekocht dat op zee kan ingezet worden om vervuiling te bestrijden. Daarnaast kunnen ook maatregelen gefinancierd worden die bijdragen tot actief natuurherstel, zoals het herstel van grindbedden of oesterbanken.
Werk stopt niet
Met de tekst wordt nog maar een eerste, weliswaar belangrijke, stap gezet. “Het werk stopt echter niet”, aldus Van Quickenborne. De vorige wet telt immers liefst 44 uitvoeringsbesluiten, die nog tegen het licht worden gehouden en geactualiseerd. “Het is mijn bedoeling om dit moderniseringsproces nog deze legislatuur af te ronden, zodat België opnieuw beschikt over een modern wettelijk kader dat het mariene milieu de bescherming kan geven die het verdient.”
Hoofdpunten
YouTube-fenomeen Acid nagelt Reuzegommers publiekelijk aan de schandpaal, advocaten zijn verbijsterd
Gezin van drie krijgt energieafrekening van 17.000 euro in de bus, maar dat is volgens Fluvius geen vergissing
Iconische brasserie Dikke Mee in Nachtegalenpark krijgt nieuwe uitbaters en nieuwe naam
Broers Maes verkopen hun levenswerk: uitbater tankstations in alle stilte overgenomen door Nederlandse speler
MEER OVER
Boris Johnson draagt WhatsApp-berichten over coronabeleid over aan regering
De gewezen Britse premier Boris Johnson heeft woensdag al zijn WhatsApp-berichten over het …
Macron: “De vraag is of we kiezen voor een proces of onderhandelingen met Poetin”
Volgens de Franse president Emmanuel Macron zal het misschien niet mogelijk zijn om de Russische …
Lesuur kennis tot creatie beloond met Koningin Paolaprijs: “Spannend dat we ‘t Barakske ook echt hebben kunnen realiseren”
De leerlingen van het vierde jaar Natuurwetenschappen en enkele medeleerlingen uit andere …
Dartsicoon Michael van Gerwen lacht na vraag over wat hij met bom prijzengeld van plan is: “Interesseert me geen reet”
Michael van Gerwen won vorige week de Premier League of Darts. Goed voor een cheque van een …