© REUTERS

Sunisa Lee keert terug: Nina Derwael krijgt er concurrente bij op Olympische Spelen van Parijs 2024

De 19-jarige Sunisa Lee keert terug naar het profturnen. De Amerikaanse maakt haar academiejaar nog af en stort zich dan volop op de Spelen van Parijs 2024.

Hans Jacobs

Sunisa Lee is de regerende olympische allroundkampioene – ­Simone Biles zegde in Tokio ­wegens mentale problemen verrassend af – maar vanuit Belgisch oogpunt is Lee vooral de Amerikaanse die de evenknie was van ­Nina Derwael aan de brug met ­ongelijke leggers. Alleen: op het moment van de waarheid kraakte Derwael niet en Lee wel – ­Derwael pakte goud, Lee brons. Ook al de jaren ervoor was ze de grootste concurrente van ­Derwael. Net zoals Derwael had de Amerikaanse na Tokio nood aan ademruimte. Ze deed, net ­zoals Derwael, mee aan Dancing with the Stars. En ze ging dus ­studeren aan de universiteit. Die studies zet ze na dit ­academiejaar on hold.

“De beslissing was niet makkelijk”, zo laat ze via Instagram ­weten. “Ik had het geluk om het hoogste te bereiken, het is een ­ongelooflijk moment wanneer het goud om je nek hangt. Maar ik wil niet dat het een once in a ­lifetime is. Ik heb mijn zinnen ­gezet op Parijs 2024, ik weet wat ik moet doen.”

In tegenstelling tot Derwael, die tijdens een deel van de break het turnen helemaal aan de kant ­zette, is Lee op universiteits­niveau ­blijven turnen in het ­Amerikaanse collegesysteem. Ze nam wegens haar studies niet deel aan het ­afgelopen WK in ­Liverpool, waar Derwael haar ­comeback maakte met brons.

Vastgoed

Jobs in de regio