Een medewerkster van de Kringwinkel in Deurne versiert de troon in het Sinterklaashoekje. ©  Dirk Kerstens

Sinterklaas haalt zijn speelgoed steeds vaker in de kringloopwinkel: “Wij verkopen geen afval, dat weten onze klanten intussen ook”

Antwerpen -

De Sint vindt meer en meer de weg naar kringloopwinkels om speelgoed uit te zoeken voor de kinderen. Kringloopwinkels ontvangen elk jaar meer speelgoed om in de rekken te zetten en er gaat ook meer speelgoed over de toonbank in deze periode.

Rebecca Van Remoortere

In de Kringwinkel in Deurne staat een troon van de Sint. Er liggen knuffels en er staat Lego uitgestald in de kast. De Sinterklaasperiode is de laatste jaren voor kringloopwinkels een drukke periode geworden. De Kringwinkels in Antwerpen spelen er dit jaar nog harder dan anders op in.

“We hebben in elke Kringwinkel ondertussen een Sinterklaashoekje gemaakt”, vertelt Louise Vrints van Kringwinkel Antwerpen. “We houden acties op de verkoop van speelgoed en we zorgen ook voor extra speelgoed. We merken dat die formule meer en meer begint te werken. Dat is al langer zo met kerstartikelen en kerstcadeaus, maar het begint dus nu ook met Sinterklaas.”

(Lees verder onder het formulier)

Zorgt de energiecrisis ervoor dat je minder geld uitgeeft of alternatieven zoekt voor Sinterklaascadeaus?

Duurzaam speelgoed

Volgens Louise willen mensen graag kwaliteitsvol speelgoed aan hun kinderen geven. “We stappen af van goedkoop plastic speelgoed en kiezen liever duurzaam speelgoed. Vooral het houten speelgoed doet het goed. Vroeger was dat veel meer de norm en nu kunnen wij dat gebruikte speelgoed gelukkig nog altijd verkopen. Ook klassiekers als Lego en Duplo blijven het goed doen bij ons.”

Een gelijkaardig verhaal horen we bij Opnieuw & Co, dat winkels heeft in onder meer Duffel, Mortsel en Lier. “In deze periode gaan kinderboeken, Duplo, Lego, Playmobil, Barbies en ook kinderfietsen en steps vlot over de toonbank”, zegt directeur Koen Goemans. “Daar heeft de Sint ongetwijfeld veel mee te maken. Ook puzzels en gezelschapsspelletjes doen het goed. Langs de andere kant brengt dat veel drukte met zich mee. We krijgen heel veel speelgoed binnen van gezinnen waar de kinderen uit het speelgoed gegroeid zijn.”

©  Dirk Kerstens

Al dat tweedehands speelgoed voor de Sint moet wel in zeer goede staat zijn. “We verkopen geen afval, wel kwalitatief materiaal. Dat weten onze klanten ondertussen ook”, gaat Goemans verder. “We presenteren ons speelgoed heel het jaar door goed. Het haar van de poppen wordt gekamd, de Barbies krijgen kleertjes aan en de Playmobilmannetjes krijgen allemaal haar. De Legopakketten zijn allemaal volledig en worden verkocht met mannetjes die daarbij horen.”

Beste oktober ooit

Opnieuw & Co heeft ontzettend drukke maanden achter zich. “We begrijpen niet zo goed waaraan de drukte ligt. Het is crisis, dus je zou denken dat mensen hun spullen juist graag bijhouden en minder spenderen aan nieuwe dingen. Misschien beseffen we nu meer dat dingen die wij niet meer kunnen gebruiken nog goed kunnen dienen voor anderen”, zegt Goemans.

“De laatste vier maanden krijgen we meer goederen dan ooit binnen, we hebben moeite om alles bij te houden. Dat hebben we nog nooit meegemaakt. Afgelopen oktober was onze beste oktobermaand ooit. We moedigen dat uiteraard alleen maar aan. Je spullen op tweedehandssites zetten kost tijd, ze bij ons binnenbrengen niet. Je krijgt er geen geld voor, maar je wordt ontzorgd. En wij kunnen het dan weer verkopen voor 15 of 20% van de verkoopwaarde.”

Na de Sint komt er nog een drukkere periode aan voor de Kringwinkels. “We verzamelen heel het jaar kerstversiering om die rond deze periode uit te stallen”, aldus Louise Vrints. “Die versiering is altijd meteen uitverkocht. Klanten komen daarvoor speciaal naar ons. Ook kerstcadeaus kopen we meer en meer tweedehands, vroeger vonden we dat vreemd, nu kan dat wel.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER