© ATV
Vooruit wil verplichte publicatie van inspanningen tegen mensenhandel door grote bedrijven
Grote ondernemingen zijn sinds 2017 verplicht te publiceren hoe ze omgaan met onder andere milieu, werkomstandigheden en mensenrechten. Naar aanleiding van het onderzoek naar economische uitbuiting op een Antwerpse werf van chemiereus Borealis wil Vooruit die verplichting nu ook uitbreiden naar de bestrijding van mensenhandel. “Maatschappelijke meerwaarde is meer dan een cijfer”, benadrukt initiatiefnemer Ben Segers (Vooruit).
“Mensenhandel is een van de ernstigste schendingen van de mensenrechten”, zegt Kamerlid Ben Segers. “Toch zijn grote ondernemingen niet verplicht specifiek te rapporteren over hun inspanningen om moderne slavernij binnen hun productieketen tegen te gaan. De huidige verplichting beperkt zich onder andere tot corruptiebestrijding, milieu en mensenrechten”, aldus Segers.
Segers wil nu echter dat inspanningen tegen mensenhandel specifiek worden opgenomen in deze publicatieverplichting. De rapportering van dergelijke niet-financiële informatie is belangrijk om moderne slavernij tegen te gaan, vindt hij. “Het draagt bij tot het meten, het monitoren en het beheren van de prestaties van ondernemingen en hun impact op de samenleving.” Gekoppeld aan een zorgplicht stelt zijn wetsvoorstel grote ondernemingen aansprakelijk wanneer ze onvoldoende ondernemen tegen mensenhandel en economische uitbuiting in hun productieketens. “Dat impliceert ook de toeleveringsketen en de onderaannemers”, klinkt het.
Ben Segers (Vooruit) — © Bob Van Mol
Audits
Het voorstel richt zich tot bedrijven met een omzet groter dan 34 miljoen euro en meer dan vijfhonderd medewerkers. Concreet gaat het om een honderdtal ondernemingen, waaronder Umicore, Bpost en Colruyt Group. “Deze laatste is volgens de financiële waakhond FSMA al één van de betere leerlingen van de klas”, weet Segers.
Een blik op het meest recente jaarverslag van Colruyt Group geeft een beeld van het engagement voor mensenrechten en werkomstandigheden. Zo controleerde het bedrijf in 2021 naar eigen zeggen 81% van zijn leveranciers. 96% van de leveranciers in risicolanden kwamen er positief uit. Bij de overige 4% startte de retailer een verbeterproject op. “Toont de leverancier geen wil tot verbetering, zetten we de samenwerking stop”, aldus het jaarrapport.
“Dergelijke transparantie zorgt er ook voor dat we als samenleving weten wie zijn verantwoordelijkheid in de strijd tegen de mensenhandel ter harte neemt en wie niet”, besluit Segers.
Hoofdpunten
YouTuber Acid nagelt Reuzegommers publiekelijk aan schandpaal, advocaten verbijsterd: “Op clicks beluste aandachtszoeker”
Gezin van drie krijgt energieafrekening van 17.000 euro in de bus, maar dat is volgens Fluvius geen vergissing
Iconische brasserie Dikke Mee in Nachtegalenpark krijgt nieuwe uitbaters en nieuwe naam
Broers Maes verkopen hun levenswerk: uitbater tankstations in alle stilte overgenomen door Nederlandse speler
MEER OVER
Kevin De Bruyne ontspant drie dagen voor FA Cup-finale tijdens concert Coldplay in het Etihad Stadium en neemt Steven Defour mee
‘Om je goed te voelen, moet je even goed ontspannen’, moet Kevin De Bruyne gedacht hebben. …
LIVE. Alles te herdoen in Europa League-finale: 1-1 tussen Sevilla en AS Roma
Union is gestrand in de kwartfinale, maar Sevilla en AS Roma hebben de finale van de Europa …
John Textor is de nieuwe voorzitter van RWDM: Amerikaan verwijt opzijgeschoven Thierry Dailly verduistering van clubfondsen
John Textor is de nieuwe voorzitter van RWDM. Dat heeft de 57-jarige Amerikaan bevestigd in een …
Brusselse brandweer stelt opmerkelijke trend vast: mensen die klem raken in metrohekken
Opmerkelijke trend bij de Brusselse brandweer: mensen bevrijden uit de hekken die de metro ’s …