Mechelaar Tuur Vermeiren (links) mag met het Belgische team naar het Europees kampioenschap curling. © Janis Berzins-Soms

Mechelaar Tuur Vermeiren gaat met Belgische ploeg naar EK curling: “Het begon eigenlijk als een grap”

Mechelen -

In de Zweedse stad Östersund is vrijdag 18 november het Europees kampioenschap curling van start gegaan. Met Tuur Vermeiren neemt er ook een Mechelaar deel. De 25-jarige jongeman werd pas afgelopen zomer voor het eerst opgeroepen voor de nationale ploeg, maar hoopt op het EK toch al enkele wedstrijden te kunnen spelen.

Stijn Van de Sande

De Europese curlingkampioenschappen vinden dit jaar plaats in Östersund, een stad van zo’n 50.000 inwoners en centraal gelegen in Zweden. Tien landen strijden er om de medailles in de A-divisie. Daar is België niet bij. Onze nationale ploeg komt uit in de B-divisie. Daar nemen ze het op tegen onder meer Frankrijk, Nederland en Oostenrijk. De twee ploegen die na de groepsfase en een knock-outronde als beste uit de bus komen, promoveren naar de A-divisie.

Met Tuur Vermeiren neemt er ook een Mechelaar deel aan het EK. Met zijn 25 jaar is hij de jongste speler in het team. “Ik speel nu een vijftal jaar curling en werd pas afgelopen zomer voor het eerst gevraagd om voor de nationale ploeg te spelen”, zegt hij. “Dat is een hele eer. Het EK wordt ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring. Ik kwam terecht in een geoliede machine met spelers die elkaar al lang kennen. Ik ga dan ook mee als wisselspeler, maar hoop toch een aantal wedstrijden te kunnen spelen en de ploeg zoveel mogelijk te helpen.”

Tuur Vermeiren (centraal) in actie tijdens een wedstrijd. © Janis Berzins-Soms

Tuur begon met curling nadat hij eerst jarenlang een andere sport beoefende. “Ik deed aan rugby bij de club in Hombeek (Mechelen), maar stelselmatig hielden al mijn ploegmaats ermee op”, vertelt hij. “Zo begon ik na te denken over een andere sport. Mijn mama stelde voor de grap curling voor, maar een vriend en ik beslisten om het toch te proberen. We mochten een initiatie volgen in de club in Zemst en waren meteen verkocht. Net als bij de meeste curlingspelers in ons land begon het dus als grap of na een avond op café, maar wie geïnteresseerd is, is steeds welkom voor een initiatie.”

Bezems zelf bekostigen

Curling is in België een vrij kleine sport. Hoewel Tuur nu deel uitmaakt van de nationale ploeg kan hij er nog lang niet van leven. “Er komt een heel klein beetje steun vanuit de federatie, maar eigenlijk moeten we alles zelf bekostigen. Dat vormt een stevige hap uit het budget, zeker wanneer toernooien bepaalde regels opleggen. Voor het EK moesten er bijvoorbeeld nieuwe bezems aangekocht worden en er mogen ook geen logo’s zichtbaar zijn. Ook de verplaatsingen en de overnachtingen betalen we allemaal zelf.”

De Belgische nationale ploeg reisde afgelopen donderdag af naar Zweden. Op vrijdag speelden ze een eerste trainingswedstrijd om al wat gewoon te raken aan het ijs in de Östersund Arena. Op zaterdag volgt dan de eerste EK-wedstrijd tegen Hongarije. Je kan Mechelaar Tuur Vermeiren en zijn ploegmaats volgen via de sociale media van Team Verreycken en via de website van de World Curling Federation.

www.worldcurling.org

Vastgoed

Jobs in de regio