Luc mag de fakkel bijna aan Sabine doorgeven bij Harmonieorkest Hove. © Filip Spoelders

Harmonieorkest Hove staat voor voorzitterswissel: “We zijn één van de grootste orkesten van de streek”

Hove -

Het Koninklijk Harmonieorkest van Hove brengt zaterdag een voorstelling Hov’in Harmony in een bomvolle Sint-Laurentiuskerk. Voor Luc Van Braekel wordt het zijn laatste concert als voorzitter. Hij geeft begin 2023 na twintig jaar de leiding van de vereniging door aan Sabine Van Overmeire.

Filip Spoelders

De harmonie van Hove is de grootste van de gemeente en met stichtingsjaar 1873 ook de oudste. “We zijn zelfs één van de grootste orkesten uit de streek. We tellen 75 muzikanten en achttien bestuursleden. Maar met een gemiddelde leeftijd van 33 jaar zijn we tegelijk ook één van de jongste harmonieën. Onze jeugdharmonie bestaat uit 32 muzikanten, met een mooie doorstroming naar ons grote harmonie”, benadrukt uittredend voorzitter Luc Van Braekel de vitaliteit van de vereniging.

Kreta

Zijn periode als voorzitter begon in 2003. “Eén van de hoogtepunten was onze reis met het hele orkest naar Kreta. Daar hebben we in de drie grootste steden driemaal in openlucht opgetreden voor telkens meer dan duizend toeschouwers. We hebben er zelfs de lokale pers mee gehaald. Ook de verbouwing van onze eigen zaal Da Capo was een mooie verwezenlijking. Naast het talent voor muziek zit binnen onze verenigingen zoveel kennis voor onder andere financiën, architectuur, elektriciteit of loodgieterij dat we veel van de werken zelf hebben kunnen uitvoeren. Daarnaast zijn onze muzikanten verplegers, dokters, advocaten en zo veel meer, een immense vijver van talenten.”

Luc laat dus een gezonde en bruisende vereniging over aan zijn opvolgster Sabine Van Overmeire. “Ik kom uit West-Vlaanderen maar woon bijna tien jaar in Hove. Het is via het netwerken in de gemeente dat ik Luc leerde kennen. Nadat ik voorzitter ben geweest van de ouderraad van de Albrecht Rodenbachschool was ik op zoek naar iets anders. Toen Luc me vroeg om hem op te volgen bij de harmonie van Hove zei ik niet meteen neen maar ik moest toch even nadenken. Het zijn toch grote schoenen om te vullen.”

Zangeres

Uiteindelijk ging ze in op het voorstel en loopt ze sinds enkele maanden mee met Luc. “Het voorstel intrigeerde me omdat ik van muziek houd. Ik heb muziek en toneel gevolgd tot mijn achttiende, ik speel piano en ik ben de frontzangeres van de coverband Kyle & the Kids. Ik vind het heel spannend om voorzitter te worden. Wat betreft de uitdagingen zal het digitaliseren van de harmonie richting de sociale media een stap kunnen zijn”, zegt Sabine.

Zaterdag mag Luc voor de laatste maal Hov’in Harmony presenteren. “Met meer dan vierhonderd gasten is het optreden volledig uitverkocht. We hadden trouwens nog meer plaatsen kunnen vullen. Met een gevarieerd programma, onze gedreven dirigent Steven Verhelst en een lichtspektakel van Art of Confusion, dat mee voor de belichting van Tomorrowland zorgt, belooft het een topeditie te worden.”

Bij het volgende showconcert van Harmonieorkest Hove op 19 en 20 mei 2023 in de Jezuïetenkerk van Lier zal Sabine aan het roer staan.

www.harmoniehove.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio