Vandaag houdt de openbare verlichting op bij het verlaten van de bebouwde kom. © Marc Peeters

Fietspad naar Nijlen krijgt dan toch verlichting ondanks ‘lichthinder’: “Veiligheid moet het enige uitgangspunt zijn”

Grobbendonk -

Er komt dan toch openbare verlichting boven de recent aangelegde fietspaden langs de N13 in Grobbendonk, meer bepaald tussen de Pallieterdreef en de gemeentegrens met Nijlen. “Zowel ik als vele inwoners met mij hebben hun bezorgdheden rond het ontbreken van fietspadverlichting op dat stuk geuit”, zegt burgemeester Marianne Verhaert (GiB).

Vandaag is er verlichting boven de fietspaden langs de N13 vanaf de Lindekens richting Nijlen, maar bij het verlaten van de bebouwde kom komen de tweewielers in een zwart gat terecht. “De reden hiervoor is de huidige lichtvisie die het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) hanteert”, weet de burgemeester.

“Daarbij wordt de N13 deels als groene verbindingsweg beschouwd en daarvoor geldt dat er geen verlichting geplaatst mag worden. Langsheen het eerste deel, tussen Herentals en tot het einde van de bebouwde kom, zijn er echter gevaarlijke punten, zoals het op- en afrittencomplex van de E313 en de Lindekens, die wél aan de voorwaarden voldoen om verlichting te krijgen.”

Daarom werd die ook meteen voorzien. Maar tot aan de grens met Nijlen was dit tot voor kort niet mogelijk. De lichtvisie dient om bewuster om te gaan met verlichting. Het uitgangspunt is om geen verlichtingsinstallatie meer te plaatsen, tenzij er goede redenen zijn om wel te verlichten. Zo wordt er bewuster omgegaan met verlichting en wordt de lichthinder geminimaliseerd.

Veiligheid

“Ik begrijp de doelstellingen die AWV wil hanteren, maar het betreft hier een stukje van amper twee kilometer dat de verbinding maakt tussen fietspaden die wél verlicht zijn”, stelt Verhaert. “Dat de weg geen verlichting krijgt, vind ik aanvaardbaar. Maar voor de veiligheid en de sociale veiligheid ligt dit bij fietsers toch anders. Bovendien is het een baan met vele opritten en zijstraten waar je als fietser beter gezien kunt worden. Voor mij moet het enige uitgangspunt de veiligheid van de fietser zijn.”

Met deze motivering liep Verhaert onder meer langs bij Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld). En haar smeekbede is succesvol gebleken. “Gezien het slechts om een zeer beperkte strook met verlichting gaat, is er nu een andere afweging kunnen gebeuren waar de veiligheid toch de doorslag heeft gegeven.”

“Gezien ik tijdens de werken reeds de nodige kabels heb laten aanleggen omdat ik ben blijven hopen op alsnog een akkoord, zal het zeer makkelijk zijn om de verlichting te plaatsen. We moeten gelukkig de nieuwe infrastructuur niet opnieuw opengooien.” Het is nu wachten op de concrete timing.

  

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio