Zaakvoerder Fredric Crabeels van Eco-Deco, schepen Björn Siffer, voorzitter Geert Milis van Mechelen MeeMaken en schepen Abdrahman Labsir aan een van de schommelpaardjes op het Sint-Romboutskerkhof. ©  Stad Mechelen

Herstelde schommelpaardjes keren terug in Mechels straatbeeld: “Interactieve wandeling maakt shoppen nog leuker”

Mechelen -

Zeven van de tien schommelpaardjes voor kinderen zijn na herstelling teruggekeerd in de Mechelse binnenstad. Nieuw is dat je aan ieder paardje een QR-code kan scannen voor een leuk plaatsgebonden weetje.

Sven Van Haezendonck

The Golden Boy, een bronzen standbeeld van een jongetje op een schommelpaard, vormde destijds de inspiratie voor het project. Het kunstwerk op het Margaretaplein verwijst naar Keizer Karel die aan het Hof van zijn tante Margareta van Oostenrijk zijn jeugdjaren beleefde.

Al snel na de plaatsing van de schommelpaardjes in de zomer van 2018 liepen ze beschadigingen op. Vaak bleken volwassenen er plaats op te nemen, terwijl ze eigenlijk bedoeld zijn voor kinderen. Uit veiligheidsoverwegingen haalde de stad ze weg.

LEES OOK. Parking Keerdok opent maandag: gratis bootshuttle vaart eerste keer uit tijdens Local Friday

“We zien de schommelpaardjes uiteraard liefst blinken in de omgeving van hun doelgroep: de kinderen. Dat moet natuurlijk helemaal veilig. Hun tijd op stal heeft ervoor gezorgd dat er aanpassingen konden gebeuren”, zegt Abdrahman Labsir (Vld-Groen-m+), schepen van Jeugd.

Verstevigingen

De stad, VVV Mechelen en handelsorganisatie Mechelen MeeMaken investeerden 25.400 euro. Voor de reparatie werkten heel wat Mechelse partners samen. De Mechelse fabrikant Bosq leverde opnieuw het hout. De mensen van Bosq zochten ook het team van Eco-Deco aan voor de ontwikkeling van een prototype en de verdere assemblage.

“Ons team werkte een ontwerp uit met de nodige verstevigingen om schade in de toekomst te voorkomen. Okan-hout en de inzet van inox zijn daarbij de belangrijkste pilaren”, zegt Frederic Crabeels, zaakvoerder van Eco-Deco. Technische Scholen Mechelen (TSM), Lasertek en Trentels droegen hun steentje bij.

Stadsgidsen Mechelen en Mechelen MeeMaken sloegen de handen in elkaar om de paardjes inhoudelijk extra uitstraling te geven. Door de QR-code te scannen, ontdek je in vier talen het verhaal achter de locatie van elk paardje.

Verhaaltjes over Kareltje

“Terwijl de kinderen schommelen, kunnen de ouders hen via de QR-code bij elk paardje een ander verhaaltje vertellen over Kareltje, de latere keizer Karel V. Wie weet steken ze er zelf nog iets van op”, vertelt Karin Decoster, voorzitter van Stadsgidsen Mechelen. “De schommelpaardjes zijn een knappe en interactieve referentie naar de Bougondisch-Habsburgse periode”, zegt Björn Siffer (Vld-Groen-m+), schepen van Cultuur en Toerisme.

LEES OOK. Opsinjoorke en andere meesterwerken schitteren in schatkamer vol verborgen parels: “Een ode aan Mechelen”

De handelsorganisatie is enthousiast. “Deze interactieve wandeling maakt shoppen in Mechelen nog leuker. Je wandelt door de mooiste stukjes van onze stad en geniet van interessante verhalen die je meevoeren naar het Mechelen van vroeger. Ouders genieten onderweg van een beetje shoppen of een lekker terrasje”, zegt Geert Milis van Mechelen MeeMaken.

De wandeling heeft geen vast startpunt. De schommelpaardjes staan op de Bruul, op de Korenmarkt, in de Sint-Jansstraat, in de Kruidtuin en in de Sinte-Mettetuin en aan de Sint-Pieter- en Paulkerk, aan de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-over-de Dijle en aan de Sint-Romboutskathedraal.

www.visit.mechelen.be/opstapmetkareltje

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Handelaars en horeca Mechelen