IN BEELD. De eerste wandeling buiten van okapikalfje Xambo in de Zoo

We zijn deze week op kraambezoek in de Moorse tempel. Daar mag kalfje Xambo even naar buiten. Iets na de middag, als het zonnetje komt piepen, wandelt het flinke jong heel voorzichtig, pootje voor pootje, het buitenperk in. Mama Zaïre moet hem een beetje duwen, maar blijft altijd dicht bij haar zoontje.

Bieke Lathouwers

Met een beetje pech zijn okapi-baby’s van oktober pas in het voorjaar te zien, maar door de hoge temperaturen deze herfst mag Xambo toch al een keertje naar het buitenperk. Na de eerste voorzichtige stapjes durft hij zich zelfs al aan een vrolijk sprongetje wagen. Zijn pootjes zien er nog wat wankel uit, maar dat lijkt alleen maar zo.

Xambo werd op 7 oktober geboren. Hij was het tweede okapi-jong dit jaar. Dat het dan een beetje zoeken is naar opnieuw een naam met een X neemt verzorger Nicky er heel graag bij. “We zochten specifiek naar een Congolees-Afrikaanse naam omdat okapi’s vandaar komen. Uiteindelijk werd het Xambo, dat klinkt wel goed, vinden we. Het kalfje dat begin dit jaar geboren werd, heet Xandor.”

Olieachtige huid

Het is het eerste jong voor mama Zaïre en voor papa Ubundu. Zaïre woont sinds 2020 in de Antwerpse Zoo en lijkt helemaal gesetteld. “Ze is een heel goede, beschermende mama, maar laat ons wel toe bij het kleintje. Ze lijkt ons daarvoor intussen voldoende te vertrouwen. Ze zorgt heel geduldig en rustig voor de kleine Xambo en toont hem overal de weg. Ook qua voeding mag hij zo vaak hij wil om drinken vragen.”

Xambo wordt gerustgesteld door mama Zaïre. ©  Joris Herregods

Xambo is een heel vinnig baasje. Zijn huid is olieachtig om water af te stoten, zijn korte haren liggen netjes over elkaar en met zijn schattige flapoortjes kan hij alles goed horen. Moest hij in het wild leven, dan was dat in het regenwoud van Ituri in Congo, het leefgebied van de dieren. Om de dieren daar te beschermen, is de Antwerpse Zoo gestart met een conservatieproject, Zoo Foundation.

Bovendien is de Antwerpse Zoo coördinator in het Europees kweekprogramma. “Er zijn voor een genetisch gezonde reservepopulatie ongeveer 270 dieren nodig, voorlopig zijn er wereldwijd maar 185 okapi’s in dierentuinen”, legt Nicky uit. “Wij zijn dus heel blij met elke geboorte en al helemaal met twee.” De stamboekhouder mikt op tien geboortes per jaar en dit jaar staat de teller intussen op dertien, voor 2022 is dat doel dus al bereikt, met Xambo en Xandor als Antwerpse pareltjes.

OKAPI-ID

  • Leefgebied: Democratische Republiek Congo
  • Voedsel: verschillende bladersoorten
  • Ouderdom: 15 tot 20 jaar
  • Gewicht: 200 tot 350 kilo
  • Status: bedreigde diersoort
  • Opvallend: Xambo heeft, net als het vorig jong Xandor, een roze tong. “We weten niet hoe het komt. Doorgaans hebben okapi’s een blauwgrijzige tong”, weet de verzorger. “Ik vermoed dat het iets genetisch is, al weet ik niet hoe precies. De twee kleintjes hebben in elk geval niet dezelfde moeder en ook niet dezelfde vader. Xandor is het jong van Lindi en de intussen gestorven Semuliki, Xambo heeft Zaïre en Ubundu als ouders.”

Okapi Zaïre duwt haar zoontje Xambo mee buiten. ©  Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Zoo Antwerpen