In de Heuvelstraat zijn er geen aanpassingen aan de openbare verlichting. © RR

Boechout bespaart 60.000 euro per jaar met aanpassing van openbare verlichting

Boechout -

Het Boechoutse gemeentebestuur past de werking van de openbare verlichting aan om energiekosten te besparen en om minder CO² uit te stoten.

Filip Spoelders

“We hebben de straten onderverdeeld in vijf categorieën. Soms veranderen we niets, maar soms doven we de verlichting helemaal tussen middernacht en 6u ’s ochtends. De verkeersveiligheid is natuurlijk een belangrijke parameter”, zegt schepen van Openbaar Domein Philip Verstappen (PRO Boechout-Vremde).

Met de aanpassingen wil de gemeente op jaarbasis 60.000 euro besparen of 20% van de huidige energiekosten.

Doven en dimmen

In straten waar sommige straatlampen reeds werden gedoofd of gedimd wordt dit regime uitgebreid van 23u ’s avonds tot 5u ’s morgens naar 22u ’s avonds tot 6u ’s morgens. In andere straten waar enkele straatlampen ’s nachts al doofden, gaan ze lampen nu de hele tijd uit. De andere straatlampen blijven aan. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Lange Kroonstraat en de Appelkantstraat.

Op landelijke wegen, zoals Smeendijk, Pietingbaan en Sint-Bernardsstraat, dooft de straatverlichting helemaal tussen middernacht en 6u. In nieuw aangelegde straten met ledverlichting zal deze worden gedimd. In een laatste deel van de straten zoals de Heuvelstraat en de Spoorweglei met de fietssnelweg verandert er niets.

“Fluvius is aan de slag gegaan en heeft in sommige straten de aanpassingen al uitgevoerd. In de komende weken zullen er nog aanpassingen volgen”, geeft de schepen aan. (fisp)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Energiecrisis