Naast 32 grote betonplaten verdwijnen ook twee ongebruikte asfaltwegen op het groene militaire domein Den Troon. © RR

Oude militaire betonplaten verdwijnen uit Den Troon

Grobbendonk, Herentals -

Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) gaat oude verhardingen in beton en asfalt in het militair domein Den Troon op de grens van Grobbendonk en Herentals verwijderen, zodat de natuur er weer kan opleven.

Toen het Engelse leger begin jaren vijftig het groene grensgebied tussen Grobbendonk en Herentals inrichtte als militair kamp, bracht het ook grote stroken verhardingen aan. Zo liggen her en der verspreid over het domein betonnen platen van 25 bij 20 meter, die het Engelse leger gebruikte als stapelplaatsen voor militair materiaal. Sinds het vertrek van de Britten en de inname van het domein door het Belgische leger in 1992 zijn die stapelzones in het groen niet meer gebruikt.

Daarom heeft ANB nu een vergunning gekregen om 32 van die betonvlaktes, goed voor 16.000 vierkante meter, samen met twee smalle asfaltbaantjes van samen 1.720 vierkante meter uit te breken. Ook die wegen in het groen werden al lang niet meer gebruikt. 

“Na de sloopwerken wordt de grond genivelleerd en kunnen de zones, afhankelijk van de locatie, evolueren naar natte heide, droge heide, duingrasland, heischraalgrasland of arm eiken-berkenbos op zand. Dat zijn natuurstreefbeelden die in het Natuurbeheersplan Militair domein Grobbendonk opgenomen zijn”, klinkt het bij ANB, dat nadien verder instaat voor het beheer van de natuurzones. (ho)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio