De specialisten van het Eén-programma De Repair Shop verzamelen zondag in Westerlo, zonder presentatrice Danira weliswaar. ©  © VRT

Tien tv-ambachtslieden demonstreren samen hun stiel in Westerlo: “We moeten nu ook voor selfies poseren”

Westerlo -

De jaarlijkse Dag van de Ambachten viert zondag 20 november het vakmanschap van heel wat stielmensen. Tien van hen waren de voorbije maanden in De Repair Shop op Eén te zien. Ze tonen hun kunsten samen onder één dak.

Hans Otten

Tijdens de Dag van de Ambachten ontvangen tal van stielmensen bezoekers uitzonderlijk in hun eigen atelier, om hen inzicht te geven in hun kennis en vakmanschap. Maar in de Asberghoeve van de Sint-Sebastiaansgilde van Westerlo verzamelen zondag liefst tien ambachtslieden, wat het meteen het grootste evenement van deze hoogdag in Vlaanderen maakt. Bovendien komen nogal wat deelnemers voor de televisiekijkers onder ons wellicht bekend voor: zij maakten de voorbije weken allemaal hun opwachting in De Repair Shop. In dat Eén-programma onder supervisie van ‘Allerslimste Mens’ Danira Boukhriss Terkessidis namen herstelspecialisten vanuit De Schuur in Bokrijk twaalf afleveringen lang oude en waardevolle stukken onder handen.

Bart Keutgens. ©  © VRT - Thomas Geuens

“Die tv-reeks heeft voor ieder van ons het leven flink veranderd”, zegt Bart Keutgens uit Zoerle-Parwijs (Westerlo), de kunstrestaurateur die in De Repair Shop te zien was. “We zijn plots BV’s, mensen vragen zelfs een selfie of handtekening. Maar we hebben er ook veel meer werk door gekregen. Op dat vlak heeft het televisieprogramma de mensen zeker doen inzien dat we misschien te veel in een wegwerpcultuur leven en dat vakmensen nog veel kunnen herstellen. Tijdens corona hebben veel mensen hun kelder en zolder opgekuist. In plaats van alles naar het containerpark te dragen, is het misschien aangewezen om eens bij een specialist langs te lopen. Op die manier kunnen we veel van ons patrimonium vrijwaren.”

Stoffeerder Julie zal er ook zijn. ©  De Repair Shop - Eén

Tien ambachten

Met de gezamenlijke activiteit op zondag heeft De Repair Shop van Eén op zich niets te maken, maar ze ontstond wel vanuit de hechte band die de deelnemers met elkaar hebben opgebouwd. “We zijn één grote familie geworden, het is prachtig hoe deze groep aan elkaar hangt”, zegt Keutgens. “Binnen de groep rees al snel het idee om tijdens de Dag van de Ambachten samen iets te doen. Die dag is natuurlijk een uitgelezen kans om onze stiel rechtstreeks aan de mensen te tonen. Bokrijk is zondag gesloten, maar gelukkig kunnen we in de Asberghoeve van onze Sint-Sebastiaansgilde terecht. Het is een mooie kans voor trouwe kijkers om ons in het echt te ontmoeten.”

Ook Ruben Claus van Arpeggio Music demonstreert zondag hoe hij snaarinstrumenten restaureert. © RR

Naast Keutgens zijn uit tv-programma ook Melissa met haar porseleinrestauratie, Jan met boek- en papierrestauratie, John met lederbewerking, elektronicaspecialist Wolfgang, stoffeerder Julie, fietsenrestaurateur Tom en de restaurateurs van blaasinstrumenten Sam, van muziekdozen Patrick en van strijkinstrumenten Ruben aan het werk te zien. De deelnemers demonstreren er hun ambacht, maar gaan die dag geen stukken ‘repairen’.

Keramiekspecialiste Melissa. ©  VRT - Niels Nuyts

Deskundig advies

“We nodigen bezoekers wel uit om oude en beschadigde stukken mee te brengen en aan ons voor te leggen. We gaan ze niet ter plekke herstellen, maar willen de spullen heel graag bestuderen en deskundig advies geven. Dan kunnen de mensen nog beslissen wat ze er als volgende stappen mee willen doen. Ja, we verwachten heel wat belangstelling. Niet alleen komen onze stielmensen uit heel Vlaanderen, zij brengen ook hun aanhang mee en dan is er natuurlijk de uitstraling van het programma.”

De toegang tot de Asberghoeve op Asberg 2 in Westerlo is zondag van 10u tot 17u gratis.

Deze vaklieden tonen ook hun ambacht

Deze Kempense ambachtslieden verwelkomen je op zondag 20 november met open armen.

Balen

Claire Dries, goudsmid en juwelen, van 13.30u tot 17.30u, Heivoort 13 in Olmen (Balen).

Proteam, productie pelletkachels, van 10u tot 16u, Bankei 8 1.

Geel

Joanna Bouwen (De Ratelaar), mandenvlechten, van 9u tot 17u, Mosselgoren 1.

Herentals

Iris Weichler (Theemuze), pottenbakker en theesommelier, van 10.30u tot 17u, Watervoort 140.

Herenthout

Laurent D’Haeseleer (Luxpen), luxepennen, van 10u tot 12u en van 14u tot 16u, Sandelynhof 40.

Hoogstraten

Ibolya Szatmari Szabó (Iep-Deszign), textiel, leder en mode, van 11u tot 16u, Leemstraat 9A.

Westerlo

Rocky Peeters (Henri Lecoq), wijn en likeur, van 13u tot 18u, Hoog Heultje 39.

www.dagvandeambachten.be

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners